19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialExplicații pentru „modernizarea“ infrastructurii din campania electorală. Asfaltări ilegale, din grijă pentru...

Explicații pentru „modernizarea“ infrastructurii din campania electorală. Asfaltări ilegale, din grijă pentru cetățeni

Autoritățile locale au decis să ne facă bine cu forța, pe timp de iarnă, deși specialiștii au explicat că este vorba de un cadou otrăvit pentru bucureșteni.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a coincis, în Bucureşti, cu declanșarea unei campanii de asfaltări. Caravana asfaltărilor a continuat până în prag de An Nou și a vizat marile bulevarde ale orașului și numeroase străzi administrate de Primăria Sectorului 1. Pentru că legea spune foarte clar că asfaltările la temperaturi mai mici de 10 grade sunt ilegale și pentru că am constatat la fața locului că lucrările sunt de mântuială, am cerut explicații autorităților locale.

La decojit drumuri

Pe 7 decembrie, ne-am adresat primăriei Capitalei, dar echipa de comunicare a edilului Gabriela Firea nu a oferit niciun fel de răspuns. S-au scurs până azi 27 de zile de tăcere. În acest timp, bucureştenii au fost martorii unei pseudo-asfaltări pe Bulevardul Calea Ferentari, Rahova, Iuliu Maniu, Ion Mihalache și pe artere principale din zona Tineretului, Rahova, Cotroceni, Regina Maria sau Pantelimon. Asfaltare e mult spus deoarece s-a decopertat un strat de cinci centimetri care a fost rapid înlocuit. După două sau trei zile, muncitorii se mutau pe altă stradă. Adică, o  lucrare de mântuială, de ochii poporului-alegător. Rezultatul: un asfalt vălurit, nemarcat, plin de guri de canal nealiniate. 

Asfaltări intense au avut loc și în Sectorul 1, pe numeroase artere precum Aviator Vasile Fuică, Herman Oberth și Stephan Ludwig Roth, executate de Tehnologica Radion. Compania este deţinută de unul dintre așa-numiții regi ai asfaltului, Theodor Berna. Acesta este judecat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Trei dileme

Primăria Sectorului 1 ne-a oferit un răspuns prin intermediul Administrației Domeniului Public. „Lucrările de reabilitare a arterelor la care faceți referire fac parte din programul de reparații străzi pe anul 2016. Întârzierea finalizării acestor lucrări se datorează în mare măsură nerespectării de către regii (Apa Nova, Distrigaz, Electrica Muntenia) a graficelor anuale de reparații.

Aceste lucrări au perioada de garanție de 18 luni. În aceste condiții, în toată această perioadă, eventualele deficiențe ce vor apărea vor fi remediate, în cel mai scurt timp, de către constructor pe cheltuiala sa. Reparațiile începute la aceste străzi nu puteau fi lăsate neterminate pe perioada sezonului rece. Menționăm că la această dată lucrările la aceste artere sunt finalizate în totalitate“, se arată în răspunsul primit de „România liberă“. Adresa ne-a parvenit pe 21 decembrie, dar lucrările au continuat și după această dată. 

Mai mult, din comunicat se înțeleg câteva lucruri contradictorii. Lucrările de reparații la reţelele deţinute de regiile de utilităţi sunt făcute de acestea, dar asfaltările sunt executate prin intermediul Primăriei. Instituţia publică ne-a comunicat că, în cazul în care intervenţiile efectuate de companiile în cauză  nu vor fi de calitate, atunci intervențiile ulterioare și reasfaltările se fac pe banii acestora. De ce nu pot aduce regiile drumurile la stadiul de dinainte de începerea repa-rațiilor?

Nu trebuia făcută recepția lucrărilor ? În final, ne întrebăm: cum de toate deficiențele au fost finalizate de către regii fix în luna decembrie? Sau, nu au fost finalizate în întregime, dar Primăria Sectorului 1 a efectuat asfaltările pentru că, altfel, trecea anul?

Oricum, campania de asfaltări din lunile noiembrie-decembrie a fost ilegală. „Aşternerea mixturilor asfaltice se face la temperaturi ale stratului-suport de minimum 10 grade Celsius, pe o suprafaţă uscată“, a precizat un normativ în vigoare.   

Cele mai citite

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă