15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialExerciţii de transparenţă

Exerciţii de transparenţă

Cei care conduc oraşul par să fi devenit adevăraţi maeştri ai amănuntului nesemnificativ. În tot acest timp, informaţii importante pentru comunitate sunt ”uitate” sau nu sunt comunicate deloc.
Emil Boc este primul comunicator al Primăriei, deci este responsabil în cel mai înalt grad pentru o astfel de situaţie.

Primăria este o instituţie publică, în slujba şi folosul cetăţeanului, iar primarul trebuie perceput prin ceea ce face pentru comunitate şi prin implicarea activă în viaţa acesteia, nu prin publicitatea propriei persoane.

Altfel, el nu este decât un politician de duzină, avid de imagine, şi nu un manager al comunităţii locale. În acest context, nu este permis ca o problemă a peste 500 de cetăţeni ai Clujului, domiciliaţi pe strada Edgar Quinet, să treneze de mai bine de două luni, ca oamenii să primească un răspuns concret.

Oamenii au cerut, pur şi simplu, ca strada pe care locuiesc şi unde există un ansamblu imobiliar ridicat de un investitor privat, care a primit din partea Primăriei toate autorizaţiile cerute de lege, să fie trecută în domeniul public. Administraţia locală trebuie să le ofere un răspuns pertinent. Însă acest lucru nu s-a întâmplat Au trecut aproape două săptămâni de la ultima şedinţă de Consiliu Local, sedinţă în cadrul căreia li s-a promis ferm că vor primi un răspuns a doua zi şi încă aceşti oameni, care plătesc taxe şi impozite, nu au primit un document oficial.

Un alt exemplu elocvent este declaraţia doomnului Emil Boc, cum că la nivelul anului 2012, s-au cheltuit 300 milioane lei, respectiv 31 la sută din bugetul Clujului, pentru educaţie şi cultură. Din păcate, clujenii nu au simţit acest lucru, ceea ce denotă un prost management al banilor publici alocaţi pe proiecte, dar şi o lipsă de transparenţă în modul de cheltuire al acestora. Ar fi interesant de văzut proiectele în care s-a investit, gradul lor de vizibilitate şi beneficiul de imagine pe care l-au adus Clujului.

Şi asta cu atât mai mult cu cât ne dorim să fim Capitală Culturală Europeană. Drumul pânăla concretizarea acestui proiect, pe care îl susţinem cu toţii, începe cu primul pas. Iar acest prim pas este reprezentat de exerciţiile de transparenţă care sunt obligatorii pentru orice municipalitate modernă.

Cele mai citite

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă