22.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialElevii români nu renunţă la visul britanic

Elevii români nu renunţă la visul britanic

Marea Britanie rămâne o destinaţie visată de tinerii români care vor să facă facultatea în străinătate, deşi taxele de studii se vor dubla sau chiar tripla din 2012. Totuşi, mulţi dintre ei se gândesc de două ori înainte de a aplica sau se orientează spre Scoţia, unde taxele nu se majorează.

Decizia Camerei Comunelor din Londra de a aproba o propunere legislativă care permite universităţilor din Anglia să mărească taxele de studiu până la 6.000 de lire pe an şi, în unele cazuri, chiar 9.000 de lire i-a pus pe jar pe studenţii britanici. Aceştia au protestat violent la Londra, iar presa a relatat chiar că soţia Prinţului Charles, Camilla, a fost lovită de un protestatar. Totuşi, proiectul a fost aprobat şi de Camera Lorzilor.

Dacă intră în vigoare, legea îi afectează şi pe tinerii români care vor să facă facultatea în Marea Britanie începând cu 2012. Anglia nu mai este însă pentru ei principala destinaţie. Matei Agavriloaiei, elev în clasa a 11-a la Colegiul Naţional Iaşi, va începe facultatea chiar în 2012. El spune că va alege Scoţia, unde „taxele de şcolarizare sunt nule”. Totuşi, Agavriloaiei se aşteaptă ca viaţa de student să fie mai scumpă, chiar şi în Scoţia, după mărirea taxelor în restul Marii Britanii.

Pentru Sabina Aursulesei, care e acum în clasa a 12-a, la Colegiul Naţional Petru Rareş, din Suceava, cărţile se joacă anul acesta. Ea a aplicat deja la Facultatea de Medicină din Manchester şi, dacă e admisă, va face parte din ultima generaţie de studenţi care plătesc aproximativ 3.000 de lire sterline pe an. Aursulesei este convinsă că acolo se poate realiza profesional mult mai bine decât în România, dar, dacă nu este admisă din primul an, spune că va studia medicina în România, iar apoi va încerca să îşi facă rezidenţiatul în străinătate.

Alţi elevi s-ar putea reorienta însă spre alte ţări din Uniunea Europeană, unde taxele de studiu sunt mai mici, este de părere Sorana Şerban, vicepreşedinte adjunct al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. „Factorul financiar fiind foarte important în alegerea unei facultăţi, cu siguranţă că noile taxe de studiu din Marea Britanie vor influenţa decizia tinerilor români care îşi doresc să studieze acolo”, spune ea. Guvernul britanic intenţionează să reducă, în primul rând, subvenţiile pentru facultăţile cu profil uma¬nist, ceea ce înseamnă că aici vor fi cele mai mari creşteri de taxe. Iar majoritatea tinerilor români aleg facultăţile de ştiinţe umaniste, adaugă Şerban.

Cum se plătesc studiile în Marea Britanie

Printre românii care au ales studiile umaniste se numără şi Cristiana Moisescu. Ea studiază Arabă şi Studii Politice la School of Oriental and African Studies din Londra. Pentru că vine dintr-o ţară a Uniunii Europene, beneficiază de acelaşi regim pe care îl au studenţii britanici – o parte din taxe sunt subven¬ţio¬nate de stat, iar ea plăteşte taxa de studii de circa 3.000 de lire. Altfel, taxele de studii s-ar fi ridicat undeva la 11.000-17.000 de lire.

În primul an, Moisescu şi-a finanţat singură studiile, dar pentru anii următori va lua un împrumut specific, la care au dreptul studenţii din Marea Britanie şi din UE. Prin intermediul Student Loan Company, va împrumuta toţi banii de care are nevoie, iar de plătit, va începe să plătească abia după ce ajunge să câştige 15.000 de lire sterline pe an. Pentru studenţii care vor plăti taxe mai mari, acest plafon va fi ridicat la 21.000 de lire sterline. După facultate, „voi ieşi studentă cu datorii, ca foarte mulţi de aici”, conchide Moisescu. Tot cu un împrumut de acest fel îşi plăteşte facultatea şi Răzvan Michiu, student în anul al treilea la Studii Politice, Media şi Cultură la Universitatea Cantebury. Familia i-a dat banii de cazare şi mâncare, iar pentru bani de buzunar, munceşte part-time ca asistent şi ghid al facultăţii.

Sfatul pe care îl dă Michiu tinerilor care vor să înveţe în străinătate este să facă acest lucru doar dacă sunt ferm horărâţi să facă acest lucru şi să nu dea înapoi până când nu vor reuşi. „Am întâlnit cazuri de studenţi români, care după 3-4 luni s-au întors în România din cauza dorului de casă şi a dificultăţii de a se îngriji singuri.”

Fără ajutor de la stat

Românii care merg la facultate în Marea Britanie o fac pe cont propriu, deoarece statul român nu acordă decât burse pe termen scurt – între două şi 12 luni, potrivit site-ului Agenţiei de Credite şi Burse de Studii. În plus, Marea Britanie nu a fost niciodată una din ţările-ţintă pentru astfel de burse, tocmai din cauza taxelor mari de studiu.

 

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă