17.6 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialEdi Jak Neumann – ex-Blazzaj – și noua sa trupă, la Festivalul...

Edi Jak Neumann – ex-Blazzaj – și noua sa trupă, la Festivalul de Jazz de la Sibiu

“Blazzaj, Blazzaj, șade-n peisaj/Pe un drum arid, piatră de marcaj”, se auzea la începutul anilor 2000 în cluburile și căștile celor pasionați de noul val de jazz românesc. Trupa înființată de Edi Jak Neumann și Florin Barbu în 1998 a avut succes aproape imediat cu versurile lor puternice, ciudate și amuzante. “Recurs la metoda întrebării directe/În sala de mese-s prea multe insecte/Studentul model primește cartonaș/Roșu, verde, galben, albastru, oranj”, astfel sunau versurile melodiei care a dat și titlul primului album al trupei, denumit sec Blazzaj!

Edi Jak Neumann, care a părăsit trupa în 2003, s-a reinventat mereu în tot acest timp. Mai întâi a plecat în Marea Britanie. A locuit acolo cinci ani, cu mici întreruperi pentru obținerea unei, atenție, licențe în științe politice. O licență “care nu va fi fost folosită niciodată, dar care l-a obligat să studieze Ferma animalelor a lui Orwell în micul sat Willingdon din comitatul East Sussex, unde a luat naștere Day Release Encyclopaedia, cel mai aclamat grup din stabilimentul Greenhouse Effect al cartierului Hove, care a precedat Electric Vulcans, lunga și nostalgica variantă electronică a doinei de înstrăinare”, după a povestit chiar saxofonistul, pe același ton glumeț care-l caracterizează. În 2009, s-a angajat “pentru prima și singura oară în viață, în Londra, curier pe dubă albă, pe care a adus-o cu sine în România, dezamăgit de binefacerile capitalismului și de amenzile sale usturătoare”. În 2009, a venit în București, unde și-a reînceput studiile la Conservatorul George Enescu. În 2013, a format grupul numit Jak D.C., inițiatele reprezentând – cum altfel – sintagma jucăușă “direcția comercială”.

Iar acum, revine cu o nouă formulă, Edi Jak Neumann Trio, care va concerta pentru prima dată la Festivalul de Jazz de la Sibiu, pe 23 octombrie.  “În formarea acestui grup există o comemorare, cea a marelui inovator plecat dintre noi în luna iunie, Ornette Coleman. Alegerea percuției nu a fost dificilă: după ce a contribuit la unele dintre cele mai valoroase înregistrări de jazz românesc, Peter Perfido se reîntoarce în Sibiu după 12 ani de activitate pe mai multe continente. Mats Gustafsson a realizat partea de contrabas a unora din cele mai importante concerte Jak DC, incluzând «Omul și Albina Sa» de la Conservatorul din București în 2012”, a prezentat Edi Jak Neumann trupa cu care vrea să cucerească din nou România, inclusiv orașul său natal, Tulcea.

Trio-ul va continua weekendul de jazz cu un concert la București, la noul club Art-Jazz din str Mihail Kogălniceanu nr 49, vizavi de Facultatea de Drept, și cu un spectacol la Tulcea, la Centrul comunitar al rușilor lipoveni.

Evident, Edi Jak Neumann nu putea rata ocazia să vină cu o nouă inovație: mini-turneul va fi filmat, iar DVD-ul va fi pus în vânzare pe piață. “Deși se tot întâmplă concerte de jazz de tot felul, un film despre un turneu de muzică improvizată în România nu știu să se mai fi făcut”, ne-a explicat saxofonistul. O improvizație de calitate, trebuie spus.

Cele mai citite

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...
Ultima oră
Pe aceeași temă