20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialDraghi: Oprirea parţială a activităţii statului federal american ar putea afecta economia...

Draghi: Oprirea parţială a activităţii statului federal american ar putea afecta economia globală

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce partidele din Congres nu au aprobat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, ar putea afecta recuperarea economiei mondiale dacă situaţia nu revine la normal în scurt timp, a avertizat preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Mediafax.

Blocajul bugetar din SUA „este un risc dacă se prelungeşte”, a răspuns Draghi la o întrebare despre situaţia din SUA.

„În prezent, pare că nu va fi cazul. Dar dacă se va prelungi, este în mod cert un risc pentru recuperarea economică din SUA şi la nivel global, astfel că nu trebuie să uităm subiectul”, a spus preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), citat de cotidianul The Guardian.

Întrebat dacă vede o posibilitate ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată, Draghi a afirmat: „Întrebarea aceasta este mai uşoară: Nu”.

Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocând temeri în rândul unor membri ai legislativului că disputele s-ar putea amplifica şi în cazul plafonului de îndatorare, care trebuie majorat până pe 17 octombrie pentru a evita intrarea în default a ţării.

Activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii, vor continua.

Oprirea parţială a activităţilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, într-o primă etapă, dar costurile ar putea creşte pe parcurs, potrivit firmei de consultanţă IHS.

BCE a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la 0,5%, nivel minim record, decizia fiind anticipată de toţi analiştii consultaţi de Bloomberg.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă