30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialDosarul unor proxeneti, plimbat trei ani prin instante

Dosarul unor proxeneti, plimbat trei ani prin instante

» Tribunalul Constanta a finalizat dosarul a doi soti, cercetati pentru trafic de persoane si proxenetism. Initial, suspectii au fost condamnati
la cate cinci ani de inchisoare, dar judecatorii au dispus rejudecarea cauzei. Dosarul s-a plimbat prin instante timp de trei ani.

Tribunalul Constanta a finalizat dosarul a doi soti trimisi in judecata de procurorii Biroului de Investigare a Crimei Organizate si Terorism Constanta, pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism. Dosarul lui Alexe si Mariana Cojocaru s-a plimbat intre instante timp de mai bine de trei ani, dupa ce magistratii au dispus rejudecarea cauzei. Initial, suspectii au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare. Decizia de a lua procesul de la zero apartine judecatorilor Curtii de Apel Constanta, care au constatat ca instanta de fond nu a facut demersurile necesare depistarii victimelor, care ii acuza pe cei doi soti ca le-au obligat sa se prostitueze in Spania, in vederea audierii acestora. In timpul procesului, judecatorii au audiat, in calitate de martora, o tanara care s-a prostituat in strainatate timp de opt luni, dar care nu a depus plangere impotriva celor doi soti.

 Ea a povestit ca Alexe Cojocaru i-ar fi promis ca o duce sa lucreze in Spania, ba chiar i-a cumparat bilet de avion si a ajutat-o sa isi scoata pasaport. Victima a adaugat ca, odata ajunsa in Spania, a fost intampinata de Mariana Alexe, care i-ar fi spus ca ea traieste din banii obtinuti din prostitutie si ca se castiga bine.

Declaratii contradictorii
Tanara, minora la acea vreme, le-a spus judecatorilor: "Nu aveam de ales pentru ca nu cunosteam pe nimeni, limba nu o stiam si trebuia sa ii platesc datoria lui Alexe Cojocaru. Am hotarat sa ma prostituez. Mergeam prin cluburi cu Mariana, care muncea cot la cot cu mine, si castigam in jur de 500-600 de euro pe zi. Din acesti bani, 200 de euro ii dadeam Marianei pentru intretinerea casei si pentru mancare". Martora a spus de atatea ori ca sotii Cojocaru nu au obligat-o sa se prostitueze, nu au sechestrat-o si nu au batut-o, incat judecatorul i-a atras atentia ca nu e nevoie sa repete la infinit acelasi lucru. Declaratia data de martora, in fata instantei, a fost cu totul diferita de cea de la urmarire penala. Interesant este faptul ca toate fetele care i-au acuzat pe sotii Cojocaru la prima judecata si-au schimbat declaratiile si sustin ca s-au prostituat de bunavoie, pentru a achita datoriile pe care le aveau la Alexe.

 

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2003-2004, sotii Cojocaru au racolat mai multe fete, unele minore, pe care le-au obligat sa se prostitueze pe strada Montero, din Madrid. Procurorii sustin ca cei doi au profitat de naivitatea fetelor, pe care le-au amagit cu promisiunea obtinerii unor locuri de munca in strainatate. Conform anchetatorilor, Alexe era cel care se ocupa de procurarea biletelor de autocar, le insotea pe fete pana la destinatie, de unde erau preluate de sotia sa, Mariana Cojocaru. Tinerele se aflau sub stricta supraveghere a barbatului, care le lua si banii obtinuti din practicarea prostitutiei, sumele fiind de ordinul zecilor de mii de euro. Ei profitau de naivitatea femeilor care proveneau din familii modeste si, sub pretextul oferirii unor locuri de munca bine platite, reuseau sa le determine sa mearga in Spania.

De altfel, sotii Cojocaru le facilitau si, obtinerea documentelor de calatorie si in momentul in care ajungeau la destinatie, in Madrid, le obligau sa se prostitueze in cluburi si pe strazi. Alexe a fost retinut la frontiera in timp ce incerca sa fuga din tara. Initial a fost arestat, insa, ulterior, judecatorii l-au pus in libertate.

» Metode de traficat
Avand in vedere gravitatea acestui fenomen si a faptului ca tot mai multe tinere devin victime ale traficului de persoane, plecand in strainatate cu vise caracteristice varstei si trezindu-se singure printre straini, sechestrate, amenintate, abuzate, adevarate sclave ale traficantilor, politistii au initiat o serie de proiecte pentru stoparea acestor fenomene. In Romania, victimele sunt racolate cu predilectie din randul fetelor si tinerelor femei cu varste cuprinse intre 13 si 33 de ani, iar un sfert sunt minore, peste jumatate au varste cuprinse intre 18 si 23 de ani. Dintre tinerele repatriate voluntar si asistate de Organizatia Internationala pentru Migratie  – Biroul OIM Bucuresti, in mare parte au fost duse in Bosnia Hertegovina, apoi in Macedonia, Albania, Kosovo, Italia, Cambodgia, restul in alte tari.

 

In ceea ce priveste scopul traficului in anumite tari de destinatie, printre acestea – Spania, Austria, Germania – trafic pentru exploatare sexuala, Grecia – trafic pentru munca in conditii ilegale, Franta, Italia – pentru cersetorie. Tendinta care se remarca este ca transportul sa se faca in grupuri mici, pentru a fi mai greu de sesizat de catre autoritati.Cele mai multe dintre infractiunile comise in mod repetat de traficanti sunt si cele mai grave, acestea lovind in valori umane supreme: dreptul la viata si la libertate.

Cele mai citite

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă