20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Morhan, în rejudecare la Curtea de Apel Suceava

Dosarul Morhan, în rejudecare la Curtea de Apel Suceava

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri admiterea recursurilor formulate de Dumitru Morhan şi de Uniunea Ucranienilor din România (UUR) şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava. Dumitru Morhan, om de afaceri sucevean şi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), a fost condamnat la şase ani de închisoare de Tribunalul Suceava, sentinţă confirmată de Curtea de Apel, pentru înşelăciune n instanţa suceveană va rejudeca dosarul, preşedintele UUR, deputatul Ştefan Buciuta considerând sentinţa Curţii Supreme ca fiind “nemulţumitoare”.

Judecarea dosarului în care omul de afaceri Dumitru Morhan, preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune la şase ani de închisoare cu executare de Tribunalul judeţean, sentinţă confirmată şi de Curtea de Apel Suceava, se va întoarce de unde a plecat. Aceasta este decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus ieri admiterea recursurilor formulate de Dumitru Morhan şi de Uniunea Ucrainenilor din România, a casat sentinţa Curţii de Apel Suceava şi a trimis cauza spre rejudecare către această instanţă. O gură de oxigen formidabilă pentru Dumitru Morhan şi o sentinţă considerată nemulţumitoare pentru Uniunea Ucraienilor din România. “Sentinţa este nemulţumitoare în condiţiile în care s-au pronunţat două instanţe care cunosc mai bine problema pe fond. Nu ştiu de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie în acest sens, aşteptăm motivarea deciziei Curţii Supreme şi atunci ne vom face publică poziţia”, a declarat deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România.

Dumitru Morhan, preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR) a declarat în această primăvară recurs la ICCJ împotriva sentinţei Tribunalului Suceava, care a fost confirmată de Curtea de Apel Suceava, el rămânând condamnat în acest dosar pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune la o pedeapsă cumulată de şase ani de închisoare cu executare. Uniunea Ucrainenilor din România a declarat la rândul ei recurs la ICCJ, dorind să îşi recupereze cheltuielile de judecată în dosarul Dumitru Morhan.

Tribunalul Suceava l-a condamnat în luna noiembrie a anului trecut pe omul de afaceri Dumitru Morhan, la şase ani de închisoare, pentru fals şi tentativă de înşelăciune.

El a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava într-un dosar în care procurorii au probat că fostul prim vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), actual preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, sumă provenită dintr-un aşa zis împrumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit.

Ani în şir, Dumitru Morhan a susţinut că a împrumutat sume foarte mari de bani atât fostului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – defunctul Ştefan Tcaciuc, cât şi Uniunii ca atare, într-o perioadă în care dânsul deţinea funcţia de prim – vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice. A declanşat acţiuni în instanţă pentru recuperarea acestor “împrumuturi” demonstrate prin prezentarea unor documente semnate olograf de către Ştefan Tcaciuc, cât şi cu martori. După ce {tefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a îndreptat împotriva văduvei acestuia, Virginia Tcaciuc. Într-unul dintre procese, în care Dumitru Morhan a cerut să i se restituie suma de 97.643 de euro – sumă provenită dintr-un împrumut iniţial de 80.000 de euro ce l-ar fi oferit lui Ştefan Tcaciuc în 2001, plus dobânzile aferente, instanţa i-a dat dreptate şi a pus-o la plată pe văduvă, în baza unor expertize care certificau că semnătura de pe contractul de împrumut a lui Ştefan Tcaciuc nu este falsă iar doi martori au confirmat că au fost de faţă la oferirea împrumutului, în casa lui Dumitru Morhan.

Curtea de Apel Suceava a respins în luna februarie a acestui an apelul înaintat de Dumitru Morhan, împotriva sentinţei Tribunalului, stabilind că acesta va trebui să execute condamnarea de şase ani de închisoare.

Cele mai citite

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...
Ultima oră
Pe aceeași temă