14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDoi români, victime într-un ATENTAT sinucigaş în Afganistan

Doi români, victime într-un ATENTAT sinucigaş în Afganistan

UPDATE: Românul dispărut în timpul atentatului din această dimineaţă de la Kabul a murit, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat remis redacţiei. 

“În urma finalizării procedurilor specifice, misiunea diplomatică a României la Kabul a confirmat oficial decesul cetăţeanului român, dat dispărut în urma atentatului. Cel de-al doilea cetăţean român este rănit şi se află, în continuare, sub îngrijire medicală, starea de sănătate fiind stabilă”, precizează MAE în comunicat.

Atentatul sinucigaş a fost revendicat de talibani, transmite AFP, conform Mediafax.

Rebelii talibani au confirmat, într-un comunicat, că au atacat “o importantă bază logistică şi de aprovizionare străină cu un camion plin cu explozibil, care a distrus barierele şi le-a permis mujahedinilor echipaţi cu arme grele şi uşoare să intre“.

Atacul are loc pe fondul creşterii presiunilor asupra Guvernului afgan de a negocia cu talibanii, cu un an şi jumătate înainte de retragerea majorităţii militarilor forţei NATO (ISAF), atrage atenţia AFP.

În plus, MAE condamnă “cu fermitate” atentatul cu maşina-capcană de la “Camp Pinnacle”, se arată într-un comunicat al Ministerului, remis redacţiei. Autorităţile române precizează că ţara noastră, în calitate de stat membru UE şi NATO, susţine în continuare eradicarea tututor formelor de terorism şi  sprijină Afganistanul în “tranziţia către stabilitate şi un stat de drept funcţional”.

Starea românului rănit în atentat este stabilă, iar pentru cel de-al doilea dat dispărut sunt “şanse slabe” să mai fie în viaţă, relatează Mediafax, citând surse oficiale.

Sursele mai precizează că este posibil ca românul dispărut să fi fost lovit în plin de explozia camionului încărcat cu explozibil, ceea ce face dificlă identificarea lui.

Bărbatul rănit este internat într-un spital militar american.

Cei doi români lucrau pentru firma americane de securitate DynCorp International.

Cetăţenii români sunt angajaţi, pe bază de contract, la o firmă internaţională de transport care colaborează cu ISAF, forţa NATO din Afganistan.

Din informaţiile încă neconfirmate oficial, rezultă că unul dintre cetăţenii români a fost rănit şi se află acum sub îngrijire medicală, iar cel de al doilea este dat dispărut, mai precizează MAE.

Atentatul a avut loc la ora locală 04.30.

Misiunea diplomatică a României se află în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătită sa acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, mai arată MAE în comunicat.

În total, şapte persoane au murit în atentatul de la Kabul: patru nepalezi şi trei afgani, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Patru paznici nepalezi, unul afgan şi doi civili afgani”, au fost ucişi în urma atacului, a declarat şeful poliţiei din Kabul, Mohammad Ayub Salangi. 

Cei trei atacatori au fost ucişi în atac, au mai precizat autorităţile locale. 

Ştire în curs de actualizare

 

Cele mai citite

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă