18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, arestaţi în Yemen

Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, arestaţi în Yemen

Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) au fost arestaţi în Yemen, a anunţat, sâmbătă, un oficial de rang înalt din domeniul securităţii yemenite, precizând că cei doi bărbaţi erau interogaţi.

„În ultimele două zile, doi cetăţeni francezi, acuzaţi că fac parte din Al-Qaida, au fost arestaţi“, a anunţat directorul Serviciului naţional de securitate, generalul Mohammed al-Ahmadi, potrivit Mediafax.

„Există aproximativ 1.000 de activişti Al-Qaida în Yemen, provenind din 11 ţări arabe şi nearabe“, le-a spus el unor jurnalişti, la Sanaa, fără să precizeze dacă această arestare are legătură cu atentatele comise în Franţa săptămâna trecută.

AQPA a revendicat, miercuri, atentatul comis la săptămânalul francez Charlie Hebdo, soldat cu 17 morţi, pe 7 ianuarie, la Paris. Atacul a fost comis de către doi francezi, fraţii Saïd şi Chérif Kouachi – ucişi două zile mai târziu de către forţe de elită -, care s-au antrenat împreună în cadrul reţelei teroriste în Yemen, potrivit mai multor surse.

Într-o înregistrare video difuzată pe un site islamist, un lider AQPA, Nasser al-Ansi, a declarat că atentatul a fost comis din ordinul liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri, cu scopul de a-l „răzbuna“ pe Mahomed, caricaturizat de publicaţia de satiră.

Într-un apel telefonic către televiziunea de ştiri BFMTV, Chérif Kouachi a declarat – în timpul unei luări de ostatici, înainte să fie ucis – că s-a aflat în 2011 în Yemen.

Iar potrivit unor surse locale din Yemen, Saïd Kouachi a frecventat în această ţară o universitate fundamentalistă, după care s-a antrenat în mânuirea armelor în cadrul AQPA.

Gruparea AQPA, înfiinţată prin fuziunea dintre filialele saudită şi yemenită ale Al-Qaida, este considerată de către Washington braţul cel mai periculos al reţelei teroriste. Foarte activă în Yemen, ea a devenit cunoscută prin atentate sau planuri de atentate în străinătate, ca tentativa de a arunca în aer un avion american de linie, aflat în zbor, în ziua de Crăciun, în 2009.

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă