9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialDoi directori din Primăria Sectorului 1, reținuți pentru ȘPAGĂ

Doi directori din Primăria Sectorului 1, reținuți pentru ȘPAGĂ

Procurorii anticorupție  au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore a lui Răzvan Mihai Iordan, fost director al  Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și a lui Dan Toma, director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție de la aceeași primărie, pentru luare de mită, potrivit unui comunicat DNA. 

Astfel, Iordan, la data faptelor director al  Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, în prezent consilier al primarului Sectorului 1 a fost reținut pentru două infracţiuni de luare de mită, în timp ce Dan Toma, la data faptelor șef de birou, a fost reținut de procurori pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită. 

Procurorii arată, în ordonanța de reținere, că, în perioada anilor 2006-2010, Răzvan Iordan, în calitate de director al  Direcției Inspecție din cadrul Primăriei  Sectorului 1 București și Dan Toma, șef birou în cadrul aceleiași direcții, au pretins și primit, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro și 70.000 euro, se arată în comunicatul citat. 

Aceștia au împărțit banii pe care i-au primit de la doi afaceriști pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună întocmirea și semnarea proceselor verbale de recepție a unor lucrări de construcție.

Astfel, în 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcție compusă din parter si 3 etaje situată în municipiul Bucureşti, sector 1. La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepţie a lucrării, recepţie ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 București.

Efectuarea recepţiei lucrării în prezenţa reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării şi deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat, fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.

Din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, responsabili pentru aceste activităţi erau Iordan Răzvan – director  al Direcției Inspecție și Toma Dan – şef Birou recepții și regularizări taxe, din cadrul Direcției Inspecție.

Aceștia au condiționat recepționarea lucrării mai sus menționate, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro.

După mai multe negocieri, aceștia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.

Mai mult, în 2008, cei doi, prin intermediul unui subordonat, au condiţionat recepția lucrărilor executate la un imobil compus din parter și 7 etaje, situat în Bucureşti, sectorul 1,  de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiți de un reprezentant al antreprenorului, în aceeași modalitate, prin intermediari, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan, susțin procurorii. 

De asemenea, în 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcţii la un imobil compus din parter și 3 etaje, pentru recepția lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție,  a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcţii. În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcționarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii și semnării procesului verbal de recepţie a lucrării de construcție.

Cei doi vor fi prezentați, vineri, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cele mai citite

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO

22 de brazi intră în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului. La ediția din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă