28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialDoamna de fier a Hollywood-ului: Kathryn Bigelow

Doamna de fier a Hollywood-ului: Kathryn Bigelow

» Cu filmul de buget redus "The Hurt Locker", Kathryn Bigelow a luat Oscarurile grele, in dauna superproductiei "Avatar", cu care a impartit acelasi numar de nominalizari.

» Regizoarea s-a specializat, surprinzator pentru o femeie, nu in explorarea relatiilor umane, ci in filme de actiune, realizand "Point Break", "Strange Days", "K-19".

» Premiul pentru interpretare feminina i-a revenit Sandrei Bullock, pentru partitura din "The Blind Side", care astfel a spalat rusinea "Zmeurei" luate cu o zi inainte, pentru "All about Steve".

» Veteranul Jeff Bridges a luat premiul pentru cel mai bun rol masculin, in "Crazy Heart", iar austriacul Christoph Waltz si actrita de culoare Mo’Nique au luat premiul pentru rol secundar  – in "Inglourious Basterds", respectiv "Precious".

"Traiesc – si nu am cum s-o spun altfel – momentul vietii mele", a spus regizoarea Kathryn Bigelow cand si-a ridicat Oscarul din mainile Barbrei Streisand. Cu un buget de 11 milioane dolari si cu incasari modeste, de 21,3 milioane dolari, "The Hurt Locker" a luat spuma premiilor din aceasta editie – pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original, in primul rand, dar si distinctia pentru "Cel mai bun mixaj de sunet, Cel mai bun montaj de sunet" si "Cel mai bun montaj", facand din Kathryn Bigelow prima femeie-regizor care a luat Oscarul pentru Cel mai bun film.

Unuia dintre producatorii de la "The Hurt Locker" i s-a interzis accesul in sala
Filmul nareaza 40 de zile din viata unui grup de soldati americani din Irak, specialisti in dezamorsarea minelor de razboi. Filmul surprinde prin estetica sobra, aproape minimalista, care-l apropie mai degraba de maniera europeana de a face film decat de cea americana: de aici aerul "autenticist" de documentar fictionalizat (de altfel, scenariul este rezultatul celor cateva luni petrecute de scenaristul Mark Boal pe frontul din Irak, ca jurnalist de armata). Rivalul "Avatar" al lui James Cameron, filmul cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei (2,5 miliarde dolari), cu care a impartit acelasi numar de nominalizari (noua), a luat si el trei premii, dar de mica anvergura – pentru regie artistica, imagine si efecte speciale.

 

Cei doi regizori au fost casatoriti intre 1989 si 1991 si, la ceremonia de decernare, Cameron a stat pe un scaun aflat chiar in spatele lui Bigelow, alaturandu-se corului de ovatii care a insotit premierea filmului rival. La premierea filmului n-a putut fi prezent unul dintre producatori, Nicolas Chartier, caruia i s-a interzis accesul in sala Kodak Theatre din Los Angeles, unde s-a tinut ceremonia, drept pedeapsa pentru ca a incercat sa influenteze juriul trimitand mail-uri in care facea presiuni pentru ca acesta sa voteze pentru filmul sau, si nu "pentru un film de 500 milioane dolari" (in propriile cuvinte), deci pentru "Avatar".

Sandra Bullock: "O sa pun Oscarul aproape de «Zmeurica»"
Conform asteptarilor, premiul pentru cel mai bun rol feminin s-a dus la Sandra Bullock, pentru rolul din "The Blind Side", unde joaca mama adoptiva alba a unui copil afroamerican, intr-un film care urmareste o istorie de formare: baiatul ce provine dintr-o familie dezorganizata ajunge, prin devotamentul si dragostea familiei adoptive, sa devina un jucator foarte bun de fotbal american, in cadrul unei echipe de colegiu. Actrita, care a luat, in opinia celor de la Daily Mail, si titlul neoficial de cea mai eleganta aparitie a Oscarurilor de anul acesta, cu o rochie aurie de la Marchesa, a spalat rusinea "Zmeurei" de alaltaieri, pentru cea mai proasta prestatie feminina intr-un film (nu "The Blind Date", ci comedia romantica "All About Steve"). "O sa pun trofeele aproape unul de celalalt – dar «Zmeurica» undeva pe un alt raft, mai jos", a declarat actrita dupa incheierea ceremoniei.

"SuperBingo" cu Oscar si Penelope Cruz pentru Christoph Waltz
Nici premiul pentru cea mai buna prestatie masculina nu a adus o surpriza, fiind "adjudecat" de veteranul Jeff Bridges (aflat la a cincea nominalizare la Oscar) pentru partitura din "Crazy Heart" (regizor Scott Cooper), unde joaca un batran cantaret de country falit pe care o tanara jurnalista incearca sa-l salveze din marasmul vietii de loser. Premiul pentru rol secundar a revenit austriacului Christian Waltz pentru rolul nazistului sadic, obsedat sa gaseasca evrei, din comedia absurda a lui Quentin Tarantino "Inglourious Basterds"; este meritul lui Tarantino de a-l fi descoperit pe austriac, care in tara de origine era stiut mai mult ca actor de teatru.

 

"SuperBingo!", a exclamat acesta cand si-a ridicat premiul din mainile frumoasei Penelope Cruz. "si Oscar, si Penelope." Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actritei de culoare Mo’Nique, pentru rolul mamei abuzive din "Precious", care isi terorizeaza fiica supraponderala de 16 ani. Mo’Nique a socat audienta prin lipsa de modestie, multumind Academiei Americane de Film pentru un festival care e "despre performante artistice, nu despre calcule politice", deci despre considerabilul ei talent. Filmul, care o numara printre producatori si pe Oprah Winfrey, a luat Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adaptat (Geoffrey Fletcher), insa o performanta mai vizibila este aceea ca e primul film regizat de un afroamerican (Lee Daniels), care a prins o nominalizare pentru cele mai importante Oscaruri – pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor.

Un argentinian a luat fata lui Haneke, la premiul pentru cel mai bun film strain
Premiul pentru Cel mai bun film strain a revenit, surprinzator, unei pelicule argentiniene, "El Secreto de Sus Ojos", care a luat fata unui film de Cannes, "Das Weisse Band" al lui Haneke. Pelicula este regizata de Jose Campanella si prezinta momentul in care un procuror pensionar incearca sa scrie o carte bazata pe un caz de viol si crima care s-a petrecut in urma cu 25 de ani si al carui verdict l-a haituit de atunci.
Premiul pentru documentar i-a revenit regizorului Louie Psyhoyos, pentru "The Cove", un film ecologist despre uciderea delfinilor de catre pescarii japonezi, iar cel pentru animatie, lui Peter Docter, pentru "Up", o comedie despre calatoria fantezista a unui batran ticnit insotit de un pusti de 8 ani.

Burti organizatorice in prima parte
In ce priveste reusita organizatorica a acestei editii – desi producatorii si-au propus o scurtare a duratei ceremoniei, a parut mai lunga decat altele.
Chiar daca a durat trei ore si 32 de minute, a plictisit prin momentele moarte. Astfel, prima parte a show-ului a fost incarcata inutil cu clipuri si retrospective, in timp ce partea finala a trebuit sa accelereze ritmul, scurtand durata discursurilor, asa cum unul dintre producatori, Bill Mechanic, a promis.
Cei doi prezentatori, Steve Martin si Alec Baldwin, s-au achitat onorabil de misiune.

» Kathryn Bigelow, cunoscuta romanilor prin "Point Break"
Regizoarea s-a specializat, surprinzator pentru o femeie, nu in explorarea relatiilor umane, ci in filme de actiune: "Am petrecut o multime de timp gandindu-ma care este talentul meu principal. Cred realmente ca acesta e explorarea si provocarea mediului. Nu ma intereseaza subminarea rolurilor de gen sau chestionarea traditiilor prin care ele se constituie". Filmul ei de debut, "The Loveless" (1982), a trecut aproape neobservat. Recunoasterea a venit cu "Near Dark" (1987), unde face trecerea spre filmele de actiune, urmat de "Blue Steel" (1990), un film despre un politist urmarit de un criminal in serie. Filmul ei cel mai cunoscut este "Point Break" (1991), un minifilm cult, cunoscut publicului roman prin nenumaratele sale reluari de la TV. Keanu Reeves joaca rolul unui agent FBI care se infiltreaza in banda unor spargatori de banci (condusi de Patrick Swaize) care opereaza purtand mastile unor presedinti americani. "Strange Days" (1995) este un alt film cunoscut al regizoarei, produs de fostul ei sot James Cameron. Cel mai "feminin" film al ei este din 2000, "The Weight of Water", despre doua femei captive intr-o relatie sufocanta. In 2002 se reintoarce la filmul de actiune prin "K-19", cu Harrison Ford, despre un submarin nuclear sovietic ce are grave probleme tehnice.

Cele mai citite

Momente de groază pentru fostul fotbalist Roberto Baggio. A fost sechestrat în propria casă

Joi seară, în timpul meciului Italia - Spania (0-1) de la EURO 2024, fostul fotbalist italian Roberto Baggio și familia sa au fost sechestrați...

Israelul lovește Gaza, ucigând zeci de persoane

Forțele israeliene au bombardat Rafah, în sudul Gazei, precum și alte zone din enclavă, ucigând cel puțin 45 de palestinieni, în timp ce trupele...

Ambasadorul Marii Britanii în România, despre decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă