13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDNA a extins cercetarile fata de deputatul PSD Stan, protejatul lui Ion...

DNA a extins cercetarile fata de deputatul PSD Stan, protejatul lui Ion Iliescu si al SRI-ului din vremea sa. A cerut şi primit produse în valoare de 100 de mii de euro mita pentru campania prezidenţială din 2009

UPDATE 3  DNA a extins cercetarile fata de deputatul Ion Stan pentru ca a pretins si primit in folosul PSD produse in valoare de 100.000 de euro, pe care le-a folosit in campania electorala pentru prezidentialele din 2009

Procurorii anticoruptie  au dispus extinderea cercetării şi începerea urmăririi penale faţă de deputatul PSD  STAN ION pentru infracţiunea de trafic de influenţă la factori de decizie ( primari din Dambovita), cu scopul de a obtine contracte in beneficiul unui om de afaceri (denuntator), in schimbul primirii unor produse in valoare de  100.000 de euro. Stan i-a spus omului de afaceri ca are nevoie de acele produse in folosul PSD, mai precis  pentru a le distribui in campania elecorala la prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009.

Prin ordonanţa de extindere a cercetărilor, procurorii au reţinut că,” în perioada mai-iunie 2009, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene (PSD-nn)  Dâmboviţa a unui partid politic, învinuitul Stan Ion a pretins şi a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse  pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari, ai unor localităţi din jud. Dâmboviţa, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător”.

UPDATE 2: Deputatul PSD Ion Stan a parasit DNA, dupa mai multe ore de audieri pentru invinuirea de trafic de influenta. El a REFUZAT sa raspunda la intrebarea daca isi va da demisia din Parlament in momentul in care  DNA va cere arestarea sa, asa cum a facut pedelistul Alin Trasculescu, insa a anuntat ca isi va continua campania electorala pentru un nou mandat de parlamentar. Stan a anuntat ca a fost chemat si luni la ancheta.

UPDATE 1: Deputatul PSD Ion Stan, vicepreşedintele comisiei de control SRI, a fost chemat, din nou, la audieri, vineri dimineaţă, la sediul DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă.  Ieri, DNA i-a impus interdictia de a parasi tara.

 Este primul dosar in care deputatul este invinuit, de celelalte fiind scapat pe vremea cand presedinte de tara era Ion Iliescu, iar SRI era in serviciul sau, dupa cum arata nota informativa “Distileria” publicat in exclusivitate de Romania Libera. Acum, Iliescu a declarat ca Ion Stan este “de o corectitudine exemplara”.

Citeşte şi George Maior: SRI nu are nicio legătură cu acţiunea DNA împotriva lui Ion Stan

_ _ _ _

Deputatul PSD Ion Stan, vicepresedintele comisiei de control SRI,  este acuzat de DNA de trafic de influenţă deoarece a cerut  de la un om de afaceri 130.000 de lei pentru a cumpara fie benzina, fie alimente, ce urmau a fi impartite in campania electorala. Din suma pretinsa a primit, in patru transe a cate 15.000 lei, suma de 60.000 lei.

Omul de legatura dintre omul de afaceri, care este si denuntator,  si Stan a fost soferul deputatului, Florin Sarca, acuzat de  complicitate la trafic de influenţă

În ordonanţa de începere a urmăririi penale a DNA se arată că exista date şi indicii temeinice potrivit carora  în perioada 12-14 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion, deputat în Parlamentul României, a pretins de la un denunţător 130.000 lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare“.

Citeşte şi Mafia din SRI-PSD, trimisa in judecata ( doar ofiterii SRI, nu si faptuitorii din PSD  pe care i-au protejat)

DNA mai sustine in referat ca  deputatul Ion Stana pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală“.

Surse judiciare spun ca momentele de predare a banilor au fost inregistrate audio-video.

Ieri,  procurorii au luat faţă de învinuitul Stan Ion măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

 Omul de afaceri ar fi facut denuntul  de suparare ca spagile cerute pentru contracte erau din ce in ce mai mari si nu avea justificari legale pentru a scoate banii din contabilitatea firmei, riscand dosare penale si chiar arestarea, spun surse extrajudiciare.

 In dosar ar exista multe inregistrari telefonice si ambientale, sustin sursele noastre.

Isi va da Stan  demisia din Parlament, cum a facut pedelistul Trasculescu, pentru a nu mai beneficia de imunitate la o eventuala arestare?  PSD va face zid de aparare, asa cum a procedat pana acum ?

Specialitii spun ca deputatul Stan a fost dus, joi, la DNA cu mandat doar pentru audieri deoarece a fost citat de mai multe ori, dar NU s-a prezentat. El  NU poate fi retinut de procurori  deoarece NU ar fi fost prins in flagrant, sustin specialistii. Daca DNA va considera ca sunt necesare perchezitii, retinerea sau arestarea sa, acestea se pot face doar cu avizul Camerei Deputatilor.

Ion Stan, insa, poate lua exemplul parlamentarului PDL Alin Trasculescu  de a-si dea demisia din Camera Deputatilor pentru a se pune la dispozitia anchetatorilor, fara a se mai pierde timpul cu  aprobarea Parlamentului.

 La fel ca si Stan, Trasculescu cerea bani pentru campania electorala de la un om de afaceri caruia i-a promis facilitarea incheierii unor contracte. Acum, DNA a cerut Tribunalului Bucuresti arestarea lui Trasculescu. PDL nu l-a aparat de Justitie, asa cum procedeaza USL cu toti acuzatii sai de coruptie, spalari de bani sau evaziune. 

De notorietate a fost cazul  de presedintele consiliului judeatean Arges, baronul Constantin Nicolescu, salvat de arestare de un lant uman din care facea parte si Victor Ponta, iar ultimul astfel de demers s-a petrecut recent, dupa arestarea  primarului PSD din Navodari, la protest fiind prezent ministrul Culturii, Puiu Hasoti.

Ion Stan, implicat in multe dosare penale, care au fost clasate din lipsa de probe suficiente

Prima data, Ion Stan ar fi aparut intr-un dosar penal, în perioada 1997 – 2000, in care a fost anchetat pentru infracţiuni economice pe când era director la S.C. ALIM Târgovişte.

 Citeşte şi Iliescu a fost informat despre operatiunea “Distileria”, mai precis despre cum fostul presedinte l-a aparat pe Stan, neaplicand legile sigurantei nationale in calitatea sa de atunci, de presedinte CSAT

 Cel mai scandalos dosar  in care a aparut deputatul a fost pe vremea cand Stan era seful comisiei SRI din Camera Deputatilor, bun prieten cu inalti ofiteri SRI, intre care generalul Ovidiu Soare din conducerea SRI; era presedinte PSD Dambovita, apreciat si sprijinit de presedintele Ion Iliescu si apropiat al fostului sef SRI, RaduTimofte (decedat intre timp), cu care a fost si coleg de partid, mai precis intre anii 2001-2004. Atunci a fost scapat cu stiinta lui Ion Iliescu.

De altfel, joi, Ion Iliescu i-a luat din nou apararea lui Stan in fata presei, despre care a spus ca e un om cinstit.

 Vom reda doar cateva amanunte din cel mai de rasunet scandal – “Distileria”-, care a aparut in exclusivitate, in serial,  in Romania Libera.

Mare parte din afacerea  “Distileria” a fost musamalizata, iar probele distruse, motiv pentru care protectorii PSD din dosar au scapat de trimiteri in judecata, spun surse SRI. In schimb, nu a scapat generalul Ovidiu Soare, implicat in scandal.

 Mentionam ca  nota informativa purtand numele de cod  “Distileria” a fost redactata de maiorul SRI Adrian Radu. Ca sa scape de  Adrian Radu care instrumenta “Distileria”, seful sau de la centru,  gen. Ovidiu Soare, i-a propus o promovare la Bucuresti.

Ofiterul a refuzat oferta si a continuat sa-i urmareasca pe protagonistii afacerii, motiv pentru care a fost dat afara din SRI. In plus, pentru ca se incerca musamalizarea dosarului, ofiterul SRI Adrian Radu l-a dat presei, motiv pentru care a fost trimis in judecata si condamnat cu suspendare pentru divulgare de informatii secrete.

Deputatul PSD Ion Stan a fost  implicat si el in afacerea “Distileria”, intre 2001-2003, operatiune protejata de presedintele de atunci Ion Iliescu . Stan nu a fost trimis in judecata pentru ca interceptarile dintre el si un om de afaceri, in mod bizar, au disparut.

 Insa, in 2005, au fost anchetati si apoi trimisi in judecata pentru “Distileria”- protejarea evaziunii fiscale cu alcool – si pentru   pentru alte fapte de coruptie si condamnati de prima instanta inaltii ofiteri SRI, care l-au protejat pe Stan in acea afacere, intre care si generalul Soare.  

Ion Stan a organizat partide de pescuit pentru sefii SRI

Ion Stan obisnuia sa socializeze cu conducerea SRI in perioada 2001-2004, oferindu-le partide de pescuit la Nucet, Dambovita. Intre invitatii sai s-au aflat persoane din conducerea SRI, ca seful institutiei, Radu Timofte, si  generalul Ovidu Soare.  

 In rechizitoriul de trimitere in judecata a unor inalti ofiteri SRI ( intre care si generalul Soare) pentru fapte de coruptie, se face trimitere si la acea partida de pescuit, ocazie cu care generalul Soare l-a avertizat pe Stan ca este interceptat cu mandat intr-o afacere ilegala cu alcool.

De altfel, in declaratia sa scrisa, generalul Soare a recunoscut ca l-a informat pe deputatul PSD Ion Stan de faptul ca i-au fost interceptate convorbirile cu afaceristul urmarit de SRI, dar a mentionat ca a facut acest gest in cadrul atributiilor de preventie.

La fel a procedat si seful SRI, Radu Timofte, care   a scris in declaratia sa data la DNA  :”Ion Stan a adus in discutie subiectul, ca ar fi auzit ca SRI ii intercepteaza convorbirile telefonice (…). Ion Stan nu putea sa aiba aceste informatii decat din cadrul SRI”, a declarat in scris Radu Timofte.

 Insa, la audierile de la DNA , atunci Ion Stan a negat faptul ca generalul Soare l-ar fi avertizat ca ii sunt interceptate convorbirile cu acel om de afaceri pe care il ajuta.

  In dosarul  disjuns din “Distileria”, cercetarile au fost continuate fata de faptuitorii Dorina Mihailescu (fost consilier al premierului Nastase) si Mihai Anastasescu, dar dosarul a fost clasat din lipsa de probe.

 » Scurgerile lui Stan Ion din dosarul “Distileria” ( fragmment din articolul “Ion Iliescu a fost informat despre musamalizarea operatiunii Distileria” publicat de Romania Libera)


Potrivit documentelor, “vectorul” (adica cel urmarit informativ) Mihai Anastasescu l-a sunat pe deputatul PSD Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control al SRI, la data de 12.02. 2002, la ora 13.01. Ion Stan l-a anuntat pe Anastasescu de faptul ca toate telefoanele de la toate firmele sale sunt ascultate de SRI. In aceeasi zi, la ora 13.43, Mihai Anastasescu a sunat la o firma de-a sa si a atras atentia unei salariate ca toate telefoanele societatii sunt sub ascultarea SRI. Stan a avut informatiile, potrivit rechizitoriului, de la generalul SRI Ovidiu Soare. Stan a negat, dar gen. SRI Soare a confirmat, sustinand ca prin transmiterea informatiilor catre Ion Stan a facut preventie, fapta permisa de lege. Confirmari au existat si in declaratiile fostului sef al SRI Radu Timofte, care a sustinut ca “Ion Stan nu putea sa aiba aceste informatii decat din cadrul SRI sau de la beneficiarii informatiilor”.

Conducerea PSD a trecut dosarul in rezerva. Ion Iliescu a acceptat musamalizarea (fragment din acelasi articol)

 Cand ofiterii SRI care monitorizau cazul au ajuns in “inima” Guvernului Nastase si a Parlamentului Romaniei, conducerea SRI a fost determinata sa refuze prelungirea mandatelor de interceptare. In acest sens exista chiar o inregistrare a unei discutii in care Dorina Mihailescu il linisteste pe Mihai Anastasescu, asigurandu-l ca mandatul de interceptare nu va mai fi prelungit, fapt care s-a si intamplat. Ofiterii SRI care au lucrat la caz au fost pedepsiti. seful SRI Prahova, Ion Stanescu, a fost demis de la conducerea unitatii fara motiv si s-a pensionat. Ofiterul de caz Adrian Radu a fost mutat, la ordinul generalului Soare, la Directia Economica SRI Bucuresti. Pentru ca nu s-a “potolit” si a insistat sa lucreze la caz, a fost trecut in rezerva, pe motive inscenate (potrivit plangerii penale 61/P/2006 de la Parchetul General).
Dupa indepartarea celor doi, dosarul “Distileria” a fost inchis, fara sesizarea Parchetului, la ordinul aceluiasi general Ovidiu Soare. Ofiterii Ion Stanescu si Adrian Radu au incercat sa salveze cazul si s-au dus in audienta la consilierul prezidential Dan Iosif, care i-a sfatuit sa depuna un raport catre seful CSAT presedintele Ion Iliescu. Cei doi ofiteri au depus acel raport la administratia prezidentiala, la data de 16 august 2004, dar Ion Iliescu nu a luat nici o masura.

Cele mai citite

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă