2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialDiscuții aprinse între Iran și Arabia Saudită, pe tema pelerinajului la Mecca

Discuții aprinse între Iran și Arabia Saudită, pe tema pelerinajului la Mecca

Iranienii nu vor merge, anul acesta, în pelerinaj la Mecca, din cauza „piedicilor” puse de Arabia Saudită, a anunțat ministrul Culturii din Iran, Ali Janati. Pe de altă parte, Ministerul saudit al Afacerilor Externe susține că Iranul a pus condiţii „inacceptabile” pentru participarea cetăţenilor săi la marele pelerinaj anual al musulmanilor, informează AFP, citat de Agerpres.

Ministrul iranian al Culturii a precizat că au avut loc două serii de negocieri „fără rezultat”, din cauza cărora pelerinii iranieni nu vor putea merge în pelerinaj la Mecca. Sâmbăta trecută, o delegaţie iraniană s-a deplasat în Arabia Saudită, în încercarea de a ajunge la un acord privind hagialâcul credincioşilor iranieni la Mecca. Cu toate acestea, reprezentanții celor două state nu au ajuns la niciun acord.

„Ministrul saudit pentru hajj şi responsabilii săi nu aveau autoritatea necesară pentru a lua decizii”, a declarat preşedintele Organizaţiei iraniene a hajj-ului, Said Ohadi.

În ceea ce-l priveşte, Ministerul saudit pentru hajj i-a făcut pe iranieni răspunzători „de imposibilitatea pentru pelerinii săi de a efectua hajj-ul în acest an”. 

Totodată, ministrul saudit al Afacerilor Externe a precizat că Iranul a pus condiţii “inacceptabile” pentru participarea cetăţenilor săi la marele pelerinaj. „Iranul a cerut dreptul de a organiza manifestaţii, precum şi avantaje (…) care ar crea haos la hajj, ceea ce este inacceptabil”, a declarat Adel al-Jubeir în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său britanic Philip Hammond de la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite. 

Discuţiile de săptămâna trecută au reprezentat a doua încercare a celor două mari puteri rivale din Orientul Mijlociu de a stabili condiţiile organizării hagialâcului în acest an, după ce, la precedentul hajj din septembrie 2015, o busculadă de proporţii s-a soldat cu moartea a 2.300 de persoane, între care 464 de iranieni. 

Nici prima rundă de negocieri din aprilie din Arabia Saudită nu au avut vreun rezultat, într-un climat deosebit de tensionat, după ruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în ianuarie. Riadul a propus ca iranienii să obţină vize electronice imprimabile, în condiţiile în care toate reprezentanţele diplomatice saudite în Iran au fost închise începând cu luna ianuarie. 

Riadul a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul după ce manifestanţi iranieni au atacat misiuni diplomatice saudite, printre care şi ambasada saudită din Teheran, pentru a protesta faţă de executarea de către regimul de la Riad a unui opozant şi lider religios şiit. La începutul lunii mai, Iranul a reproşat Arabiei Saudite că nu a luat măsuri satisfăcătoare pentru ca musulmanii iranieni să poată efectua pelerinajul anual la Mecca, de la sfârşitul verii, şi a acuzat Riadul de sabotaj. 

Cele mai citite

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă