18.5 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăInternaționalDinastia Romanov vine să schimbe fața Rusiei, nu și năravul

Dinastia Romanov vine să schimbe fața Rusiei, nu și năravul

Marele Duce George Mihailovici Romanov s-a căsătorit vineri, 1 octombrie, cu logodnica lui, italianca Victoria Romanovna Bettarini, la Catedrala Sfântul Isaac din Sankt Petersburg, în cadrul unei ceremonii religioase, la care au luat parte numeroase personalități, inclusiv câteva sute de invitați din străinătate.

Astfel, la Sankt Petersburg, fosta capitală imperială a Rusiei, a avut loc prima nuntă regală din cadrul familiei imperiale ruse, după o pauză de un secol.

Printre sutele de invitați care au asistat la ceremonie s-a aflat și mama mirelui, Marea Ducesă Maria Vladimirovna a Rusiei – moștenitoarea autoproclamată a tronului imperial rus – și mai mult de o duzină de membri ai unor familii regale europene.

Bolșevicii ruși au ucis aproape toată familia Țarului Nicolae al II-lea și pe acesta

Ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, soția acestuia și cei cinci copii ai lor au fost uciși la 17 iulie 1918, la ordinul lui Lenin, de un pluton de execuție format din revoluționari. Operațiunea a avut loc într-o pivniță din casa unui comerciant din Ekaterinburg, oraș aflat la o distanță de 1.450 de kilometri est în raport cu Moscova.

Marele Duce a vizitat locul unde au fost asasinați înaintașii săi, atunci când a revenit în Rusia.
„Este un loc foarte apropiat de familia noastră” a declarat acesta, potrivit jurnaliștilor de la Reuters.
Marele Duce Kiril Vladimirovici, unul dintre străbunicii lui, a reușit să scape de violențele comise de bolșevici în timpul Revoluției din 1917 și a ajuns în Finlanda de unde s-a mutat cu familia sa în vestul Europei.

Romanovii au fost canonizați până la urmă în anul 2000

Dinastia Romanov a condus Rusia timp de peste 300 de ani, înainte ca Nicolae al II-lea să abdice, la începutul anului 1917, ceea ce a dus țara pe calea Revoluției bolșevice din noiembrie același an, a războiului civil și a 70 de ani de guvernare comunistă.

În anul 2000, Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a canonizat pe Nicolae al II-lea, care fusese prezentat ca un lider slab de către autoritățile sovietice.

La nunta marelui Duce George Mihailovici Romanov au venit fețe regale din toată lumea, dar și persoane influente din Rusia

Marele Duce George Mihailovici Romanov s-a născut în Spania, părinții săi fiind Marea Ducesă Maria Vladimirovna a Rusiei, autoproclamată moștenitoare a tronului imperial al Rusiei și Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei. Viitorul mire și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Spania și Franța.

Soția lui, Victoria Bettarini, în vârstă de 39 de ani a trecut la confesiunea ortodoxă rusă anul trecut și a luat numele Victoria Romanovna. Ea a fost condusă la altar de tatăl ei, Roberto Bettarini, un diplomat italian.

George Mihailovici a vizitat Rusia pentru prima dată în 1992 și s-a mutat la Moscova în 2019, unde lucrează la o serie de proiecte de caritate.

Membrii caselor regale europene au participat la eveniment, printre aceștia remarcându-se regina Sofia a Spaniei, care a fost prezentă și la botezul ducelui George, prințesa Leia a Belgiei, Regele Simeon al Bulgariei și Regele Fuad al II-lea al Egiptului, care se numără printre foștii suverani care au fost la Sankt Petersburg, alături de prințul moștenitor Leka al Albaniei.

Interesant este că la nuntă au participat și consilieri ai președintelui Vladimir Putin, dar și oligarhul rus Konstantin Malofeev. Acesta a fost acuzat că are legături cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și ar fi fost implicat chiar și în prăbușirea zborului MH17, în iulie 2014, în estul țării.

Un oligarh cu puternice convingeri ideologice, Malofeev transmite: „Vreau Imperiul Rus înapoi. Nu vreau să-l conduc.”

După reabilitarea istorică și canonizarea Romanovilor, după căderea comunismului, urmașii acestora sunt în atenția guvernului și a Dumei de Stat din Rusia. Dar și până la cel mai înalt vârf al Kremlinului, așa cum s-a întâmplat și la nunta recentă.

Sondajele din Rusia sunt ușor favorabile revenirii monarhiei

Unii dintre ruși doresc să creadă că, după terminarea erei Putin, în fruntea Rusiei ar putea veni din nou dinastia Romanovilor.

În acest sens este și ultimul sondaj efectuat pe un grup de 35.000 de persoane. O treime dintre ruși spun că nu se opun întoarcerii unui împărat în fruntea Sfintei Rusii, iar 28% declară că o astfel de transformare a structurii din Rusia ar fi acceptabilă, iar 18% reacționează cu „entuziasm” la această propunere.

Probabil regimul Putin se va folosi de Romanovi pentru propria imagine și atât

 Numai că atenția de care se bucură urmașii Romanovilor trebuie înțeleasă într-o altă cheie, mult mai realistă și care are puțin de-a face cu nostalgia epocii țariste.

Orice regim autoritar și de multe ori criminal, cum este cel al președintelui Putin, are nevoie și de un canal diplomatic discret, dar eficient și de încredere, dat de tradiția diplomației regale în lume. De asemenea, un regim cu probleme de imagine în plan internațional este obligat să-și primenească imaginea sa atât în interior, cât și în exterior.

Rușii au găsit în Romanovi o nouă mască care să le mai facă un pic uitate năravurile contemporane!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Pentru încăperi moderne și eficiente, alege covorașele profesionale!

Cu toate că de multe ori este trecută cu vederea importanța acestui obiect, covorașul joacă un rol foarte important în asigurarea unui confort angajaților...

Ciucă a cerut sprijinul Coreei de Sud pentru aderarea României la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu omologul său sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul român a solicitat sprijin pentru aderarea la...

Agricultura sustenabilă: Ce presupune, cum se realizează

În condițiile în care nivelul de poluare a atins cote alarmante, iar resursele naturale se epuizează într-un ritm alert, se vorbește tot mai des...
Ultima oră
Pe aceeași temă