16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăPensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul reprezintă “un gest firesc de respect” faţă de seniorii României.

“Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti. Este un gest firesc de respect faţă de seniorii României. Ştiu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, Poştă, bănci, dar cred că toţi cei implicaţi, care au un părinte, o bunică sau un unchi, îşi dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creştineşti “, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

În luna mai între 1 și 7 mai, Guvernul a decis să acorde zile libere poștașilor și tuturor bugetarilor. 

Nici băncile nu vor lucra în această perioadă, așa că ne aflăm într-un blocaj total. Pensionarii nu pot primi pensia până în data de 7 mai, prima zi lucrătoare din luna mai. Sumele prevăzute vor fi virate de Casa Naţională de Pensii prin casele teritoriale până pe data de 30 aprilie inclusiv.

Directorul Poştei Române a declarat că pot fi distribuite pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii.

Directorul Poștei anunță că livrează pensiile mai devreme

Valentin Ştefan a explicat că Poşta primeşte de obicei banii de pensii cu câteva zile înainte de data de 1 a lunii. În aceste condiţii, dacă banii vor intra în conturi vineri, 26 aprilie, pensiile vor putea fi livrate beneficiarilor mai repede. Chiar dacă sumele intră luni, 29 aprilie, toate pensiile pot fi duse până de sărbători, a dat asigurări directorul Poștei Române.

„Răspunsul scurt este ‘da, până de sărbători putem livra pensiile’. Acum să vă dau câteva detalii…Data de 2 mai este zi lucrătoare. În companie vom lucra. În doilea rând, noi avem capacitatea logistică de a duce pensiile până de sărbători. Acum, depinde când ne intră banii în conturi de la Casa Naţională de Pensii, de la Trezorerie, de la Ministerul Muncii. Există un întreg flux administrativ acolo. În funcţie de când vom primi banii, vom şti dacă vom ruga salariaţii să vină să lucreze în zilele libere sau nu, fie că vorbim de 1 mai fie că vorbim de 3. De principiu, dacă ne ajung banii mai târziu, am avea nevoie de o singură zi nelucrătoare în care să-i chemăm la muncă să distribuie pensiile, dar deocamdată nu putem veni cu un răspuns clar, pentru că nu ştim când ne intră banii în conturi. Dacă ne intră din timp, nu e nevoie; dacă ne intră mai târziu, va trebui să ne mobilizăm şi mai bine”, a spus Valentin Ştefan.

7 din 10 firme vor da angajaților prime în bani, vouchere cadou și alte beneficii

În 2024, cu ocazia sărbătorile de Paște, 7 din 10 firme vor oferi angajaților lor beneficii extrasalariale, potrivit unei platforme de recrutare online. 22% dintre angajatori nu au alocat un buget în acest scop și nu vor oferi nimic, iar 6,8% nu au luat încă o decizie finală, arată un studiu eJobs.Ca în fiecare an, primele în bani rămân stimulentul pe care îl vor primi cei mai mulți dintre angajați, fiind menționate în răspunsurile a 57,1% dintre angajatorii participanți la sondaj.

O treime dintre respondenți (33,3%) spun că stimulentele acordate anul acesta, de Paște, se vor încadra într-un buget cuprins între 201 și 400 de lei / angajat. 16,7% au alocat între 100 și 200 de lei în acest scop, 14,3% între 401 și 600 de lei, 2,4% între 601 și 800 de lei și tot la fel de mulți între 801 și 1.000 de lei.

Comparativ cu anul trecut, valoarea beneficiilor oferite angajaților este mai mare, după cum declară 40,5% dintre angajatori. 52,4% spun că au menținut aceleași plafoane de buget, 4,8% le-au scăzut, iar 2,4% nu știu.

„Există un nivel ridicat de corelație între ce își doresc angajații și ce le oferă angajatorii atunci când vine vorba despre beneficii, chiar și pentru situațiile punctuale, cum sunt sărbătorile de Paște sau de Crăciun. Astfel, întrebați pentru ce tip de beneficiu ar opta, 69% dintre cei 2.700 de respondenți ai unui sondaj realizat în rândul candidaților au ales primele în bani. 25% ar vrea o zi liberă extra, pe 2 mai, iar 5% vouchere și tichete cadou”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Joia Mare. Preasfinția Sa Claudiu a spălat picioarele a 12 tineri în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca

În Joia Mare, 2 mai 2024, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca la orele dimineții s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel...

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...
Ultima oră
Pe aceeași temă