20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Dilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Economista Dilma Rousseff, în vârstă de 62 de ani, a fost aleasă duminică preşedintele Braziliei, cu 56 la sută din voturi, faţă de 44 la sută obţinute de rivalul său democrat, Jose Serra, în vârstă de 68 de ani, şi a devenit prima femeie preşedinte din acestă a opta economie a lumii, potrivit Mediafax.

Emoţionată până la lacrimi, ea i-a mulţumit mentorului său politic, Luiz Inacio Lula da Silva, şi a promis să continue activitatea acestuia eradicând sărăcia, în primul său discurs după câştigarea alegerilor.

Pe fundalul scandărilor “Ole, ole, ole, ola, Dilma, Dilma!”, mii de simpatizanţi şi entuziaşti au invadat străzile principalelor oraşe din Brazilia pentru a sărbători victoria candidatei Partidului Muncitorilor (PT, de stânga).

Lipsită de carismă şi fără a mai fi aleasă înainte, Dilma, aşa cum o numesc familiar brazilienii, a luptat împotriva dictaturii militare în anii ’70 şi a fost deţinută timp de trei ani. În cadrul Guvernului, unde a jucat un rol important, ea şi-a câştigat reputaţia de “doamnă de fier”.

Ea îi datorează însă victoria în aceste alegeri popularului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a susţinut-o pe tot timpul campaniei.

După ce i-a mulţumit “cu multă emoţie” lui Lula, preşedintele ales a afirmat: “voi bate deseori la uşa lui şi ştiu că ea va fi întotdeauna deschisă”.

Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

AmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic SUA- România, organizat în premieră în SUA

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) anunță organizarea celei de-a 3-a ediții a Forumului Economic SUA – Romania, în premieră la Washington,...
Ultima oră
Pe aceeași temă