23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDiaconescu plănuieşte să meargă la Haga cu Predoiu pentru a cere sprijin...

Diaconescu plănuieşte să meargă la Haga cu Predoiu pentru a cere sprijin pentru Schengen

Ministrul desemnat pentru Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, că doreşte ca în perioada următoare să plece la Haga împreună cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a obţine sprijin în vederea aderării la Schengen, potrivit Mediafax.

“Criteriile tehnice au fost îndeplinite, aspecte constatate în ultimii doi ani inclusiv de grupurile de experţi Sch-Eval dar şi de inspecţiile de evaluare. Din păcate, deşi baza juridică este diferită, MCV a devenit un reper pe acest palier. Este o situaţie care nu ne face foarte fericiţi dar e o realitate, expertiza făcută de CE pe funcţionarea MCV în România, fiind citită în cheie suverană de toate statele membre Schengen, având dreptul să tragă orice fel de concluzii”, a declarat, miercuri, Cristian Diaconescu.

El a mai spus referindu-se la raportul privind MCV publicat miercuri că “este un al treilea raport consecutiv favorabil în ceea ce priveşte România”.

“Este un raport tehnic, este un raport care se referă mai mult la procedurile de implementare şi mai puţin la elementele de reformă generală. Până când vom avea un raport mai mult politic, adică cel final din iunie, e necesar îm primul rând accelerarea foarte serioasă a demersului politic. Este timpul ca partenerii noştri europeni să-şi clarifice propriile percepţii interne care, împreună cu noi, să conducă la o soluţie corespunzătoare, relativ întârziată dar oricând necesară în ceea ce priveşte intrarea în Spaţiul Schengen”, a spus el.

Diaconescu a spus că “ideea de blocaj pe criterii mai mult sau mai puţin interne sau extrem de vagi care ţin de schema politică de la Haga nu pot reprezenta un argument în faţa aspiraţiilor unui stat care, repet, şi-a îndeplinit absolut toate obligaţiile asumate la data anunţării candidaturii”.

“Intenţionăm, împreună cu ministrul Cătălin Predoiu, să avem o discuţie şi cu viitorul ministru de Interne, modul în care trebuie să acţionăm în continuare. Împreună cu domnul Predoiu, intenţionez să merg la Haga şi să fac apel, încă o dată, la autorităţile parlamentare pentru a-şi preciza cât mai clar şi adecvat poziţia care în opinia mea nu poate fi decât cea de sprijinire a României pentru a intra în acordul Schengen”, a mai spus el.

Totodată, Diaconescu le-a cerut sprijin parlamentarilor pentru organizarea unei vizite a parlamentarilor olandezi în România.

“Există posibilitatea, şi este organizat, ca atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, am discutat cu ambii preşedinţi, de a avea în România o delegaţie a Parlamentului olandez, o delegaţie numeroasă, deocamdată sunt anunţaţi 20 de parlamentari. Rugămintea şi dorinţa mea era să intraţi cu ei într-un dialog cât se poate de adecvat. Sunt oamenii care decid dacă noi vom face parte din Schengen mai devreme sau mai târziu. Cred că un efort naţional chiar la nivelul Parlamentului din această perspectivă ar fi absolut necesar”, a spus el.

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă