17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDezvoltarea infrastructurii, o prioritate pentru Astana

Dezvoltarea infrastructurii, o prioritate pentru Astana

Kazahstanul a început construirea a trei autostrăzi, în cadrul Strategiei 2050, prin care leagă întreaga ţară. Totodată, până în 2015, o cale ferată de 1.200 kilometri va conecta estul de vestul ţării.

Strategia presupune realizarea unei serii de obiective, care vor ajuta Kazahstanul să fie inclus în grupul celor mai dezvoltate ţări din lume.

Președintele Nazarbayev a arătat că infrastructura este „inima unei societăţi industrializate” și că, pentru Kazahstan, transportul este
foarte important, datorită poziționării sale între Europa și Asia. Astfel, autoritățile au pus la punct o reţea internă de drumuri și au demarat construcţia autostrăzilor Astana-Karaganda-Almaty, Astana- Pavlovar-Ust-Kamegorsk, Almaty-Kapchagay-Ust-Kamenogorsk.

Totodată, autorităţile kazahe au început construirea a 1.200 kilometri de cale ferată pe ruta Zhezkazghan –Shalkar-Beineu, prin care vestul ţării va fi conectat de est. Proiectul va fi finalizat în 2015. „Aceste rute ne vor permite, prin Marea Caspică şi Caucaz, să ajungem în Europa, şi în est, prin portul Liayungang de la Oceanul Pacific, să ajungem în China”, a arătat Nazarbayev.

În plus, Astana, Almaty, Şîmkent, Aktobe trebuie să devină centre urbane care să impulsioneze creşterea economică – centre care să ofere servicii de calitate în domeniul educaţional, al sănătăţii şi al culturii. Alte măsuri pe care trebuie să le ia autorităţile kazahe în cadrul Strategiei 2050 se referă la reducerea timpului pentru acordarea autorizaţiilor vamale pentru bunuri, creşterea numărului de puncte vamale, sporirea eficienţei portului Aktau, simplificarea exportului.

Combustibil eco pentru transportul public

Preşedintele kazah a arătat că este necesară sprijinirea dezvoltării sectorului energetic tradiţional şi cercetării, pentru a elimina emisiile centralelor pe combustibili fosili.

Totodată, autorităţile kazahe vor ca transportul public să folosească combustibil ecologic şi să fie introduse maşinile electrice. În plus, potrivit Strategiei 2050, este nevoie de o nouă rafinărie pentru ţiţei.

O altă industrie care ar trebui dezvoltată este cea care folosește energia nucleară. Astfel, Nazarbayev a anunţat că trebuie construite centrale nucleare.

Kazahstanul sprijină start-up-urile

În cadrul Strategiei 2050, Astana îşi propune să încurajeze dezvolta­rea ştiinţei. În acest sens, autoritățile vor îmbunătăți domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, cercetării şi inovaţiei și vor coopera cu companiile străine pentru construirea unor centre de dezvoltare a tehnologiei.

Autoritățile își mai propun să sprijine start-up-urile și să crească activitatea parcurilor tehnologice, mai cu seamă în aglomerările
urbane, îndeoşbte în Astana şi Almaty.

La Astana operează primul grup intelectual, reunit la Universitatea Nazarbayev. În Almaty se găsește Parcul Tehnologiei Informaţiei „Alatau”.

Cele mai citite

Rishi Sunak anunță alegeri generale pe 4 iulie

Rishi Sunak a convocat alegeri anticipate surpriză pentru data de 4 iulie, într-o competiție în care Keir Starmer va încerca să preia puterea pentru...

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

VIDEO. La 52 de ani, Monica Anghel a devenit instructor de fitness. “Am făcut pentru mine”

La vârsta de 52 de ani, Monica Anghel a uimit pe toată lumea cu noua sa siluetă, generând speculații că ar fi suferit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă