25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDER STANDARD: Patapievici îşi dă demisia în semn de protest

DER STANDARD: Patapievici îşi dă demisia în semn de protest

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, şi-a anunţat demisia din fruntea instituţiei în semn de protest faţă de decizia de marţi a Curţii Constituţionale a României, care a decis că OUG prin care ICR trece în subordinea Senatului este una constituţională, scrie presa de limbă germană.

„În semn de protest faţă de planurile Guvernului de la Bucureşti, preşedintele ICR şi-a dat demisia”, titrează publicaţia austriacă Der Standard.

În opinia lui Horia Roman Patapievici, prin intrarea ICR în subordinea Senatului, o instituţie care până acum a fost una europeană se transformă într-una naţionalistă.

Agenţia de presă APA, citată de Der Standard, aminteşte că premierul socialist Victor Ponta a dat un decret prin care ICR a fost luat de sub autoritatea Preşedinţiei şi subordonat Senatului, dominat de socialiştii din România.

Astfel, unul dintre obiectivele principale ale ICR, spune Ponta, ar trebui să fie promovarea, în principal, a identităţii naţionale, un aspect „neglijat” până acum în ceea ce-i priveşte pe românii din diaspora.

Din acest motiv, Horia Roman Patapievici se teme că programul ICR va deveni unul lipsit de rafinament.

Faţă de ordinul dat de premierul Victor Ponta au protestat, printre alţii, scriitoarea germană născută în România Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, şi Tomas Tranströmer, cunoscut poet, traducător şi psiholog din Suedia.

Ponta a acuzat ICR că face propagandă pentru Traian Băsescu. Într-adevăr, noteză APA, nu de puţine ori Patapievici i-a ţinut partea lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, ICR a promovat şi cultura de stânga.

Cele mai citite

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, cu buletinul

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă