18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDeputaţii jurişti propun sancţionarea lui Ponta cu avertisment pentru calomnierea lui Nicolicea

Deputaţii jurişti propun sancţionarea lui Ponta cu avertisment pentru calomnierea lui Nicolicea

Comisia Juridică a Camerei a decis marţi cu 12 voturi “pentru” şi opt “împotrivă”, să propună Biroului Permanent sancţionarea cu avertisment a deputatului Victor Ponta pentru o abatere disciplinară constând în calomnierea deputatului independent Eugen Nicolicea, membru al UNPR, informează Mediafax.

Decizia Comisiei a venit ca urmare a sesizării înaintate de deputatul Eugen Nicolicea, care a invocat faptul că Victor Ponta a încălcat Statutul deputaţilor şi senatorilor pentru că într-o emisiune televizată din 14 decembrie 2010 l-a calomniat susţinând că ar fi “pitit vreo 14 bile” la numărarea bilelor pentru stabilirea rezultatului votului privind extinderea urmării penale faţă de fostul minsitru Monica Iacob Ridzi. Deputaţii jurişti şi-a exprimat, marţi, votul în mod secret, cu buletine de vot.

Sancţiunea propusă, respectiv avertismentul, a fost agreată de toţi membrii Comisiei la propunerea deputatului Eugen Nicolicea. Acesta a optat pentru cea mai mică dintre sancţiuni, avertismentul, cealaltă sancţiune posibilă constând în interzicerea participării la lucrările Camerei pe o perioadă de până la 30 de zile.

Deputatul PSD Aura Vasile a precizat că admite rezultatul votului dat în Comisie, dar i-a acuzat pe deputaţii din arcul guvernamental de faptul că judecă după două măsuri şi că sesizarea în cazul Ponta nu este mai gravă decât sesizarea în cazul Anastase, care “a fost felicitată de premierul Emil Boc pentru că a furat voturi la Legea pensiilor”.

După exprimarea votului şi anunţarea rezultatului, deputatul PSD Carmen Moldovan a atras atenţia că şedinţa Comisiei ar fi trebuit să aibă caracter secret şi că, în condiţiile în care presa s-a aflat în sală, nu s-a respectat regulamentul.

“Aş putea să invoc viciu de procedură, dar nu o fac. Reţineţi că totuşi s-a încălcat azi procedura regulamentară”, a spus Moldovan, care a arătat că deputaţii PSD acceptă rezultatul acestui vot.

Preşedintele Comisiei Juridice, democrat-liberalul Danil Buda, a precizat că îşi asumă responsabilitatea pentru faptul că şedinţa nu a fost una secretă, el precizând că votul a fost secret şi că, dacă Victor Ponta va contesta decizia comisiei la Biroul Permanent, atunci dezbaterea poate fi reluată în şedinţă secretă.

Deputatul PSD Carmen Moldovan a fost susţinută de deputatul UDMR Mate Andras Levente, care a precizat că procedura a fost viciată prin faptul că şedinţa nu a fost una secretă. Poziţiei celor doi deputaţi s-a raliat şi deputatul PC Bogdan Ciucă.

Iniţiatorul sesizării, Eugenm Nicolicea, a intervenit şi a precizat că, în spiritul regulamentului, şedinţa este secretă petru a-l proteja pe cel pus în discuţie, situaţie care nu poate fi şi cea de faţă, întrucât Victor Ponta este membru al comisiei, trebuia să fie prezent la lucrările acesteia şi, cu toate acestea, absentează.

Nicolicea a mai spus că raportul comisiei este orientativ pentru BP al Camerei, care va lua decizia privind eventuala sancţionare a lui Victor Ponta, acesta din urmă având posibilitatea de a contesta în plen decizia BP.

Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Cum să alegi săpunul natural potrivit pentru tipul tău de piele

Utilizarea săpunurilor naturale a cunoscut o creștere importantă în ultimul timp, un fenomen datorat conștientizării tot mai mari a beneficiilor pe care acestea le...

Analiză: sectorul călătoriilor în revenire puternică 

Pe măsură ce se apropie vacanța de vară și industria turismului și a călătoriilor revine la viață, o analiză a platformei de tranzacționare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă