32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialDepartamentul pentru Energie va primi de la distribuitorii de gaze listele cu...

Departamentul pentru Energie va primi de la distribuitorii de gaze listele cu consumatorii protejaţi

Departamentul pentru Energie va primi până la 15 noiembrie, de la distribuitorii de gaze și transportatorul Transgaz Mediaş, o listă cu consumatorii de gaze protejaţi, a căror aprovizionare cu gaze nu poate fi sistată în nicio situaţie, potrivit unui proiect de act normativ.

Potrivit Mediafax, scopul proiectului este garantarea securităţii aprovizionării cu gaze prin asigurarea funcţionării corecte şi continue a pieţei interne a gazelor naturale şi prin stabilirea unor măsuri excepţionale care urmează să fie puse în aplicare în cazul în care piaţa nu mai este în măsură să furnizeze cantităţile necesare de gaze, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

În categoria consumatorilor protejaţi intră clienţii casnici, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale, hotelier şi alte facilităţi de cazare.

Din aceeaşi categorie fac parte şi producătorii de energie termică destinată consumului clienţilor casnici şi instituţiilor publice, clienţii industriali, dar doar pentru acea cantitate de gaze necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului, şi clienţii industriali noi, pentru acea cantitate de gaze naturale necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului.

De asemenea, sunt consideraţi consumatori protejaţi şi IMM-urile şi serviciile sociale esenţiale, cu condiţia să fie racordate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze naturale şi ca toţi 
aceşti consumatori suplimentari să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze, precum şi instalaţiile de termoficare, în măsura în care furnizează energie IMM-urilor şi serviciilor sociale esenţiale.

Pe lângă consumatorii de gaze protejaţi, este definită şi categoria clienţilor întreruptibili de siguranţă care, prin reducerea consumului de gaze până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă.

Situaţiile în care consumatorii trebuie protejaţi sunt când se înregistrează temperaturi extreme pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani, în orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este "excepţional de mare", respectiv când pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile infrastructura principală de gaze este efectată în condiţii normale de iarnă, mai scrie Mediafax.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie, când grupul rus Gazprom a diminuat livrările de gaze către clienţi din România, că în perioada de iarnă consumatorii locali de gaze nu ar avea nicio problemă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Summitul de pace al lui Zelenski, eșuat

La invitația lui Volodimir Zelenski, într-o stațiune alpină din munții elvețieni, s-a desfășurat un „summit al păcii,” cu participarea a 90 de state. După...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă