14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDemonstraţie inedită a romilor la graniţa franco-blegiană

Demonstraţie inedită a romilor la graniţa franco-blegiană

Romi de origine română vizaţi de ordine de expulzare au trecut voluntar frontiera dintre Franţa şi Belgia, joi, revenind pe teritoriul francez după câteva minute, într-o acţiune menită să demonstreze, potrivit organizatorilor, “absurditatea” Guvernului francez, scrie Mediafax.

Acţiunea inedită a fost organizată de doi avocaţi specializaţi în drepturile imigranţilor, Clement Norbert şi Antoine Berthe. Clienţii lor, trei romi români vizaţi de ordine de expulzare emise de autorităţile franceze, au părăsit scurt timp teritoriul Franţei pe la punctul de trecere Armentières. Romii au pătruns o sută de metri pe teritoriul belgian, iar apoi au revenit în Franţa.

Potrivit lui Berthe, “romii au pus în aplicare ordinul de expulzare, care astfel a devenit nul, iar acum pot reveni în mod legal pe teritoriul francez, în calitatea de cetăţeni europeni”.

În calitatea de cetăţeni UE, romii români şi bulgari pot intra în Franţa fără formalităţi particulare şi pot rămâne trei luni fără a justifica activitatea. După intervalul de trei luni, trebuie să aibă locuri de muncă sau să justifice resursele.

“Plimbarea în Belgia are rolul de a evidenţia actuala politică a imigraţiei. Trebuie să încetăm exerciţiile de comunicare şi să ne ocupăm de oameni”, afirmă Berthe.

În august, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a recunoscut că există deficienţe în sistemul actual, avertizând că Guvernul francez va modifica legislaţia pentru a limita revenirea romilor expulzaţi.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Franţei şi altor state UE să suspende imediat expulzările romilor.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă