17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialDe ce se mută companiile româneşti în Bulgaria

De ce se mută companiile româneşti în Bulgaria

Din ce în ce mai multe companii româneşti îşi mută afacerile în Bulgaria, din cauza taxelor mai mici şi altor facilităţi, spune directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Române, Emilian Enev, citat de Agerpres.

În ultimele luni se observă o tendinţă clară ca oamenii de afaceri români să înmatriculeze societăţi comerciale la sud de Dunăre şi să-şi deruleze activităţile prin intermediul acestora, a spus Enev.

Motivele sunt legate de impozitele mai mici din Bulgaria, posibilitatea de a-şi recupera mai uşor TVA-ul, precum şi acţiunile mai previzibile şi consecvente ale administraţiei fiscale bulgare.

“În ultima vreme, Guvernul României a emis ordonanţe de urgenţă care modificau cadrul de reglementare şi mediul de afaceri din România. Acest lucru a dus la haos în registrele contabile ale activităţii companiilor româneşti. O altă problemă de care se lovesc firmele din România este recuperarea foarte greoaie a TVA-ului, şi nu reprezintă o excepţie cazurile în care se refuză restituirea TVA-ului”, potrivit expertului.

El recunoaşte că situaţia nu este ideală nici în Bulgaria. Şi aici sunt probleme cu recuperarea TVA-ului. De multe ori, aceasta se face cu o întârziere, dar dacă actele sunt în regulă este sigur că societatea respectivă îşi va primi banii înapoi, ceea ce nu este cazul României. Clienţii de acolo, menţionează el, se plâng că de multe ori restituirea acestei taxe este refuzată fără vreun motiv logic. “În plus, în dorinţa de a aduna mai multe venituri la buget, autorităţile fiscale române impun foarte multe amenzi întreprinderilor mici, ceea ce le-ar putea duce la faliment. Părerea mea personală este că situaţia din Bulgaria nu este bună, dar este mult mai puţin proastă faţă de cea din România,” spune Enev. El adaugă că a fost foarte surprins să afle cu ce probleme au de-a face companiile în România.

Enev precizează că cei care îşi mută afacerile în Bulgaria sunt mai ales companii mici. În ultimele două-trei luni Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Române i s-au adresat patru-cinci oameni de afaceri români care doresc să înmatriculeze o societate în Bulgaria, dar eu ştiu despre cel puţin zece alţii care au făcut acelaşi lucru. Tendinţa despre care vorbesc se confirmă din mai multe surse, spune Enev.

Un reprezentant al biroului de la Sofia al grupului de consultanţă Ascent Group, prezent şi în România, a spus pentru Agerpres că şi ei au consultat companii româneşti care vroiau să se înmatriculeze în Bulgaria. El a refuzat însă să ofere mai multe detalii cu motivul că informaţia este confidenţială.

Emilian Enev spune că înregistrarea unei societăţi cu răspundere limitată în Bulgaria costă în jur de 400 de euro, iar în această sumă intră toate taxele, precum şi onorariul avocatului. Ca să fie înregistrată o asemenea societate nu este nevoie să fie încheiat un contract de închiriere sau achiziţionarea unui sediu. Legislaţia bulgară nu interzice ca mai multe societăţi comerciale să aibă sediul la aceeaşi adresă, explică el.

Cota unică de impozitare în Bulgaria este de 10%, iar în România de 16%, în plus la sud de Dunăre nu există impozit forfetar. Potrivit datelor statistice, salariul mediu net este de 309 euro în Bulgaria şi de 430 euro în România.

Cele mai citite

S-a sinucis o fată de 15 ani la Sibiu

O fată în vârstă de 15 ani a fost găsită moartă miercuri, în anexa unui imobil din localitatea Șura Mare, județul Sibiu. Informația a...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă