14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDe ce mizează investitorii pe Suceag

De ce mizează investitorii pe Suceag

Dacă satul clujean Jucu suferă o cădere economică dramatică, din cauza plecării companiei finlandeze Nokia, în jurul Clujului există localităţi rurale care sunt nevoite să aducă muncitori din afara comunităţii, pentru că, în ciuda recesiunii economice, continuă să atragă investitori importanţi.

Reţeta succesului a fost descoperită de localnicii din Suceag, un sat de doar 200 de locuitori, care a reuşit să atragă investitori importanţi, cum ar fi compania clujeană Bronto, dar care a început să fie interesant şi pentru companii olandeze din domeniul logisticii. În acest moment, în Suceag se află cel mai important depozit de motosape şi de maşini de tuns gazonul din România, deţinut tocmai de compania clujeană Bronto.

Iar managerii companiei clujene spun că au mizat pe Suceag deoarece cred că acest sat poate cunoaşte o dezvoltare extreme de interesantă în următorii ani. Chiar managerul Bronto, Judit Kocsis, intenţionează să investească în continuare în Suceag, însă, deja, în acest moment satul clujean stă foarte bine la capitolul investiţii directe. În ciuda crizei, valoarea acestor investiţii se ridică la 100.000 de euro pe cap de locuitor, iar cifra va creşte şi mai mult, după ce va fi terminat noul tronson al Autostrăzii Transilvania, dintre Gilău şi Nădăşel, care va include un nod rutier pentru Cluj, situate la doar câţiva kilometri depărtare de Suceag.

Însă reţeta atragerii de investitori este pusă în practică şi de alte comunităţi. Un exemplu în acest sens este Apahida, acolo unde primarul Ionel Fărcaş a început negocierile cu o companie germană, ce intenţionează să construiască un spital privat în valoare de 20 de milioane de euro, dar şi cu o companie olandeză, care intenţionează să construiască o fabrică pentru producerea de ambalaje pentru industria alimentară, tot în valoare de 20 de milioane de euro.

Investitorii caută terenuri în Suceag

În condiţiile în care în Apahida există peste 300 de unităţi economice, la o populaţie de 13.500 de locuitori, o serie de companii caută alte oportunităţi pentru investiţii. În aceste condiţii, satul Suceag, cu doar 200 de locuitori, a reuşit să atragă doar în acest an, de criză, investiţii directe de peste două milioane de euro. Acestea vizează cu precădere zona serviciilor, precum cele oferite de unul dintre cele mai mari service-uri auto din Transilvania, cel al comerţului cu unelte pentru grădinărit, în care excelează compania clujeană Bronto, liderul de piaţă din România, ori zona logistică.

Bronto dă tonul

În acest fel, Suceag este pe cale să devină inima comerţului cu unelte, scule şi utilaje pentru grădinărit din România. În ultimele săptămâni, satul clujean a reuşit să atragă o investiţie în valoare de 500.000 de euro. Este vorba de depozitul central care va deserve toată ţara şi care a fost construit de compania clujeană Bronto, cel mai important jucător de pe piaţa românească a importatorilor de unelte pentru grădinărit, amenajări exterioare şi agricultură.

Noul depozit are o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, care include o hală pentru depozitare, dar şi o modernă sală de conferinţe, în care partenerii şi distribuitorii Bronto pot participa la instructaje legate de caracteristicile noilor produse aduse pe piaţa românească. De asemenea, a fost renovată vechea hală de depozitare, în suprafaţă de 900 de metri pătraţi, care include şi o serie de spaţii administrative.

Practic, această investiţie va aduce Suceag în poziţia de „inimă” a comerţului cu unelte pentru grădinărit din România. Terenul deţinut de compania Bronto în satul Suceag este în suprafaţă de 1,2 hectare, ceea ce permite o serie de dezvoltări ulterioare. În acest an, Bronto a realizat în România investiţii de 900.000 de euro, la o cifră de afaceri totală de şase milioane de euro.

Practic, compania clujeană este numărul 1 în România în privinţa numărului de motosape şi de maşini de tuns gazonul vândute, iar toate acestea vor trece prin depozitul de la Suceag înainte de a fi livrate către clienţi. Compania clujeană are în prezent 45 de angajaţi. „Depozitul din Suceag ne va permite să ne reducem costurile, deoarece până acum foloseam depozite închiriate. Vom continua investiţiile în zonă, pentru că vedem un potenţial important”, a spus managerul Bronto, Judit Kocsis.

Logistică olandeză

Însă investiţia realizată deja de Bronto nu este decât primul semnal. Există două companii olandeze din domeniul logistic ce intenţionează să investească în satul clujean. Este vorba de construirea unor mari depozite de mărfuri şi a unor platforme care să permită tirurilor să ducă şi să aducă produsele necesare aprovizionării marilor oraşe din Transilvania de Nord.

„România stă foarte prost la capitolul logistică, un domeniu în care Olanda excelează. Tocmai de aceea, vrem să construim un mare depozit regional în zona Clujului. Este important să avem acces la reţeaua de autostrăzi şi de drumuri europene, dar şi la aeroportul internaţional din Cluj, unde este programată construirea unui perminal cargo deosebit de modern”, a spus unul dintre oamenii de afaceri olandezi interesaţi de cumpărarea de terenuri la Suceag.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă