10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialDe ce i-a propus Ponta postul de ministru lui Iohannis

De ce i-a propus Ponta postul de ministru lui Iohannis

Surse politice spun că misiunea primarului Sibiului ar fi fost spălarea imaginii Guvernului României, pătată de scandalurile plagiatului şi demiterii preşedintelui Băsescu.

 

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, i-a făcut o vizită prim-ministrului Victor Ponta la începutul acestei săptămâni, exact în ziua în care patru miniştri au părăsit Guvernul. Liderul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) a recunoscut, ieri, că unul dintre punctele de discuţie a fost Ministerul Afacerilor Europene şi, în special, preluarea acestuia chiar de către Klaus Iohannis. Primarul a refuzat, însă, oferta lui Victor Ponta, pe motiv că nu poate să plece din oraşul în care a fost votat, pentru un nou mandat, de aproape 80% dintre sibieni.

„A fost o discuţie mai degrabă generală. Fiind ziua în care s-a remaniat Guvernul, evident că am discutat şi această chestiune şi pot să confirm că am discutat şi posibilitatea de a intra în Guvern, adică să intru eu în Guvern. Ne-am oprit un pic asupra unui post care ni s-a părut important, este vorba despre Ministerul Afacerilor Europene, dar discuţia a mers repede mai departe. Eu nu pot să plec acum din Sibiu, imediat după ce am fost ales de sibieni. Premierul a înţeles acest lucru şi cu asta discuţia a fost încheiată”, a declarat primarul Sibiului. Conform lui Klaus Iohannis, vizita sa de la Bucureşti a fost o simplă coincidenţă cu faptul că mai mulţi miniştri au plecat chiar în acea zi de la Palatul Victoria. În principal, sosirea edilului sibian în Capitală, care ar fi fost stabilită cu câteva zile înainte, a avut drept scop dezvoltarea anumitor proiecte ale Sibiului în care Guvernul României are un rol important, în special de ordin financiar.

„Esenţa discuţiei am comunicat-o şi noi, şi Guvernul, a fost vorba despre proiectele Sibiului. Nu am discutat nici atunci, nici altă dată postul de la Externe, nici de la Interne, nici de vreun alt post care a fost remaniat şi ocupat luni”, a mai spus primarul Sibiului.

Care ar fi fost misiunea lui Iohannis

Surse din mediul politic spun că, de fapt, Victor Ponta i-ar fi propus lui Klaus Iohannis postul de ministru în încercarea de a salva imaginea Guvernului, compromisă de scandalul plagiatului în care este implicat premierul şi de scandalul demiterii preşedintelui Băsescu. Preşedintele Fundaţiei Pro West, Emil Aluaş, crede că “primarul Sibiului ar fi avut ca misiune refacerea relaţiilor cu Germania. Faptul că Klaus Iohannis este de etnie germană l-ar fi ajutat în încercarea de a remedia din consecinţele unor declaraţii, precum cea în care Victor Ponta se răstea la Angela Merkel şi spunea că nu ea va vota la referendum. Klaus Iohannis şi-a dat seama care sunt intenţiile lui Victor Ponta, de aceea l-a refuzat. Cred că a făcut o alegere excelentă atunci când a ales să rămână la Sibiu”.

Iohannis, uitat la formarea USL

Surse din mediul politic din Sibiu spun că, faţă de Klaus Iohannis, liderii USL au comis o greşeală importantă. Pur şi simplu, liderii PSD, PNL şi PC au neglijat să îl invite pe Klaus Iohannis să participe la construirea acestei alianţe politice, cu toate că el fusese propunerea celor trei partide din USL pentru postul de premier, la finalul anului 2009. “Nu am luat legătura cu domnul Iohannis şi nici un domnul Ciuhandu”, recunoştea, cu candoare, într-o emisiune difuzată de TVR Cluj, actualul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, invitat să comenteze formarea USL, chiar în ziua în care a fost semnat protocolul constituirii actualei alianţe de guvernare. Şi asta cu toate că, atât fostul primar PNŢCD al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cât şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au girat, din punct de vedere al imaginii, debutul colaborării politice dintre PSD, PNL şi PC, care a început la finalul anului 2009. Mai mult, cei doi lideri din Transilvania şi Banat l-au susţinut, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, pe candidatul PSD, Mircea Geoană. Însă, mai apoi, ei au fost “uitaţi” de liderii PSD şi PNL. Acesta ar fi şi motivul pentru care, la alegerile din acest an, atât Klaus Iohannis, cât şi Gheorghe Ciuhandu, au refuzat propunerea formulată de Victor Ponta de a forma alianţe locale şi care a fost confirmată de actualul premier într-o conferinţă de presă ţinută la Cluj, în primăvara acestui an.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă