16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDe ce este cercetat Năstase într-o nouă cauză penală

De ce este cercetat Năstase într-o nouă cauză penală

Adrian Năstase este cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru neres-pectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în locuinţa lui anchetatorii au găsit, în urma tentativei de sinucidere, 399 de cartuşe pentru care nu are autorizaţie.

 

Dosarul în care Adrian Năstase este acum anchetat a fost desprins din cel în care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut cercetări privind incidentul petrecut în seara zilei de 20 iunie, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare, a informat Ministerul Public, citat de Mediafax.

În această cauză, procurorii au ajuns la concluzia că fostul premier a vrut să se sinucidă, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţeri de poliţie care au mers să pună în executare mandatul au acţionat conform procedurilor.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea din acest dosar a unei cauze în care Adrian Năstase este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit procurorilor, în urma controlului făcut cu privire la condiţiile de păstrare şi asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor de către Adrian Năstase au fost găsite 399 cartuşe, pentru care acesta nu are autorizaţie.

Cum a început ancheta

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul Calităţii”. Parchetul instanţei supreme a deschis atunci un dosar penal privind tentativa de sinucidere.

Procurorii au ridicat de la locuinţa lui Adrian Năstase două obiecte de vestimentaţie (cămaşa şi maioul) pe care Năstase le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver Smith&Wesson, calibru 38 special, şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privinţa acestora din urmă fiind făcută expertiza balistică. Anchetatorii au sigilat atunci încăperea în care se aflau armele deţinute de Adrian Năstase. Pe 21 iunie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au desigilat încăperea, pentru ca armele să fie ridicate şi predate Serviciului Arme din cadrul Poliţiei Capitalei.

În acest caz au fost audiaţi cei doi poliţişti care au comunicat mandatul de executare a pedepsei şi personalul medical care a acordat îngrijiri la locuinţa lui Adrian Năstase.

Pe 16 iulie, fostul premier PSD Adrian Năstase a fost audiat la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa de sinucidere.

De asemenea, au fost solicitate Spitalului de Urgenţă Floreasca acte medicale privind diagnosticul postoperatoriu.   

Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă