24.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialDe ce dispar cherhanalele

De ce dispar cherhanalele

Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare pentru că nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marilena Tertiş, a declarat pentru AGERPRES că evaluarea unităţilor din Delta Dunării aparţinând pescarilor sau asociaţiilor acestora a început încă de acum un an, în timpul acesta constatându-se că centrele de colectare a peştelui nu îndeplineau normele de autorizare impuse de legislaţia în vigoare.

„Unităţile din Delta Dunării au fost evaluate începând de anul trecut şi în prezent mai sunt câteva în evaluare. Din cauză că nu îndeplineau condiţiile pentru centrul de colectare supus autorizării, unităţile au solicitat înregistrarea ca puncte de debarcare, astfel că per total nu putem vorbi de o scădere a numărului centrelor din Deltă care preiau sau prelucrează într-o anumită măsură resursa piscicolă”, a menţionat Marilena Tertiş.

Potrivit acesteia, în prezent, în Delta Dunării există doar trei cherhanale autorizate, aceste unităţi de produse proaspete din pescuit având dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui. De asemenea, în Deltă se află doar patru centre de colectare a peştelui-unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, a ­peştelui provenit, din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sani­tar-veterinar.

„În Deltă sunt autorizate în prezent 45 de puncte de debarcare, aceste puncte fiind de fapt locuri cu deschidere la apă, care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi pentru vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai spus Marilena Tertiş. 

Cele mai citite

Gabriela Firea, dacă va câștiga un nou mandat la Capitală: „Garantăm, nu promitem: o să facem 200 de proiecte!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, promite realizarea a 200 de noi obiective dacă va câştiga un nou mandat. Aceasta susține că actualul...

Sebastian Burduja: “Eu sunt votul util, pentru că te scap și de Gabriela Firea și de Nicușor Dan”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare într-o postare pe internet în care subliniază că poate scăpa populația Bucureștiului...

Adrian Câciu: Antibiotice SA va beneficia de 100 milioane de euro, bani europeni

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că Antibiotice SA va beneficia de o investiţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă