21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDe ce bogaţii sunt mitocani şi săracii se comportă ca nişte gentlemeni

De ce bogaţii sunt mitocani şi săracii se comportă ca nişte gentlemeni

Un studiu a demonstrat că oamenii care aparţin clasei superioare sunt mai predispuşi la minţit, înşelat şi chiar încălcarea legii, decât oamenii ce provin din medii mai puţin privilegiate. Mai mult, comportamentul celor din clasele inferioare se apropie cel mai mult de însuşirile unui gentleman tradiţional, relatează publicaţia The Telegraph.

Comportamentul de “mitocan” al celor din societatea superioară pare să aibă un fundament ştiinţific. De asemenea, psihologii de la Universitatea California din Berkeley, care au organizat studiul, susţin că rezultatele lor ar putea explica originile crizei bancare – bancherii înstăriţi şi încrezători sunt predispuşi să adopte un comportament riscant.

Echipa condusă de doctoral Paul Piff, au cerut mai multor grupuri de persoane din medii sociale diferite să efectueze mai multe sarcini pentru a indentifica diferite trăsături precum onestia şi respectul pentru alţii.

Fiecare persoană a răspuns mai multor întrebări despre starea sa materială, educaţie, statutul social, orientare religioasă şi atitudine faţă de bani, cu scopul de a-i încadra în diferite clase.

Sarcinile cuprindeau şi ca participanţii să joace rolul unor angajatori în timpul unui interviu pentru a testa dacă vor minţi sau vor ocoli realităţi incomode în timpul negocierilor pentru salariu.

Li s-a spus că slujba respectivă va deveni redundantă în următoarele şase luni, dar au fost încurajaţi să ascundă asta din interviul candidatului.

De asemenea, subiecţii au luat parte la un joc online unde aruncau zarurile, crezând că cel mai bun va câştiga un premiu, fără ca cineva să le verifice scorurile.

Unor alţi participanţi le-a fost oferită o serie de scenarii în care oamenii vorbeau despre parctici imorale făcute la serviciu pentru a avea parte de beneficii. Apoi au fost întrebaţi dacă ar proceda la fel.

Cercetătorii au efectuat o serie de observaţii la o intersecţie din San Francisco. Statutul social al şoferilor era evaluat în funcţie de ce maşini deţineau sau de vârstă. Aceia care păraeu să aparţină clasei superioare opreau foarte rar pentru a lăsa pietonii să treacă.

În concluzie, studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arăta că cei care provin din medii mai puternice, au tendinţa de a minţi în timpul unei negocieri şi de a înşela.

Doctorul Piff a ajuns la concluzia că cei care fac parte din mediile mai bogate, din naştere sau nu, se gândesc mai mult la propria persoană şi nu sunt capabili să identifice emoţiile celorlalţi. Rezultatele confirmă astfel învăţăturile lui Aristotel si Platon, conform cărora lăcomia este începutul comportamentului neetic,

Totodată, religia îi glorifică pe cei săraci în faţa celor bogaţi prin elemente precum “Va fi greu pentru cei bogaţi să ajungă în Împărăţia Cerurilor”.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă