15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a fost decapitat călugărul Artiom

De ce a fost decapitat călugărul Artiom

Procurorii şi poliţiştii constănţeni au reţinut un suspect în cazul crimei de la Ghindăreşti, în care a fost ucis, cu cruzime, Alexe Artiom, de 40 de ani, fost călugăr. În noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 4.00, a fost reţinut principalul suspect.

Este vorba despre un vecin, Simion Ivan, de 50 de ani. Capetele de acuzare: omor deosebit de grav şi profanare de morminte (ciopârţirea unui cadavru se încadrează la art. 319 Cod Penal). Descoperirile procurorilor au scos la iveală un caz de o cruzime excepţională. „În ultimii 20 de ani nu a mai avut loc o crimă aşa de urâtă la Constanţa”, a recunoscut Zadâc Zaher, procurorul care a coordonat ancheta.

Avansuri homosexuale

Filmul crimei a fost prezentat de Andrei Bodean, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Astfel, Ivan şi Artiom au băut împreună vin şi ţuică, în locuinţa primului, iar, la un moment dat, fostul călugăr s-a dezbrăcat (nu se ştie dacă în totalitate sau nu) şi i-a propus partenerului de ¬pahar să întreţină relaţii sexuale.

Ivan şi-a ieşit din fire şi l-a lovit pe Artiom cu un ciocan pe care îl avea în bucătărie. Apoi a luat un cuţit, cu lama de 20-25 de centimetri, şi i-a tăiat capul. Deşi suspectul spune că a fost vorba de o singură lovitură, procurorii au afirmat că este vorba de cel puţin zece.

Ivan a încercat să ascundă urmele. „A şters petele mari de sânge, dar au rămas zeci, sute de stropi, în casa acestuia”, a spus procurorul Bodean. După ce l-a ucis, Simion Ivan a pus cadavrul într-un sac, pe care l-a legat la capete, deoarce era prea mare şi corpul nu stătea bine în el. L-a târât apoi circa 40 de metri şi l-a abandonat într-un şanţ, unde a fost găsit de localnici, care au alertat poliţia. Distanţa mică poate să surprindă, dar vorbim de o persoană în stare de ebrietate, mică de statură, fără o forţă deosebită.

Bărbatul a încercat apoi să ascundă urmele, astfel că a spălat sângele de pe trotuarul din faţa casei, dar şi din locuinţă, aruncând în foc cârpele cu care a spălat sângele. De asemenea, el a aruncat în foc şi o cruce din lemn pe care călugărul o avea la piept şi încălţămintea acestuia.

Poliţiştii şi procurorii au întocmit un cerc de suspecţi, iar Ivan a intrat în acest prim cerc, din cauza faptului că era cunoscut ca un personaj violent, cel puţin în limbaj.

Anchetatorii spun că a fost căsătorit de două ori, dar din 2007 era divorţat. Cazul este catalogat drept un succes, deoarece principalul suspect a fost reţinut la numai trei zile după crimă.

CONSECINŢE

Riscă închisoare pe viaţă

Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de omor deosebit de grav este detenţia pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de profanare de morminte (în forma de profanare a unui cadavru) este închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

VOCAŢIE

Călugăr la o mănăstire de rit vechi

Alexe Artiom, în vârstă de 40 de ani, era călugăr la o mănăstire ortodoxă de rit vechi din judeţul Tulcea şi, ocazional, pentru perioade relativ scurte de timp, revenea la locuinţa sa din comuna Ghindăreşti sau pleca la muncă în străinătate. Victima revenise la domiciliu de aproximativ trei luni şi îşi câştiga existenţa prestând diferite munci ocazionale în comună.

Cele mai citite

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă