25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a fost condamnat Anghel

De ce a fost condamnat Anghel

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au redactat motivarea celei mai disputate condamnări penale pronunţate anul acesta în Transilvania. Este vorba de decizia prin care fostul primar PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspen-are pentru fapte de corupţie. Concret, Cristian Anghel a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi prejudiciat bugetul local cu suma de 400.000 de euro, prin cumpărarea unui imobil.

Decizia judecătorească pro-nun-ţată la Cluj contrazice ho-tă-rârile judecătoreşti pronunţate de instanţele din Baia Mare, care l-au scos basma curată pe Cristian Anghel. „Prin adresa (…) Consiliului Local Baia Mare s-a precizat că nu a fost creat un prejudiciu bugetului local în urma cumpărării imobilului situat în Baia Mare, (…) (…), poziţie procesuală exprimată şi de partea vătămată, Municipiul Baia Mare, în cadrul cercetării judecătoreşti (…).
În raport de situaţia de fapt expusă, judecătoria a reţinut că exercitarea ac-ţiunii penale împotriva incul-pa-tului Anghel Cristian, pentru să-vârşirea infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor pu-blice în formă calificată, prevăzută de articolul 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248- 2481 Cod penal, nu poate avea loc, întrucât fapta nu există”, arată decizia ma-gis-tra-ţilor clujeni.
Practic, judecătorii din Baia Mare s-au folosit de fap-tul că reprezentanţii Con-si-liului Lo-cal, dominat de partidul primarului de atunci, PNL, au con-si-derat că umflarea preţului de achi-ziţie a imobilului nu preju-di-ciază bugetul local.
La Cluj însă, judecătorii au ţinut seama de concluziile rechi-zi-toriului „Astfel, s-a reţinut prin actul de sesizare a in-stanţei că elementul material al infracţiunii săvârşite de in-culpat constă, într-o primă etapă, din refuzul explicit al acestuia de a demara pro-cedurile legale pentru a cum-păra imobilul situat în Baia Mare, strada (…), la un preţ de 150.000 euro, pentru ca, într-o a doua etapă, cu încălcarea legii, să determine prin pro-iectele de Hotărâri ale Con-si-liului Local promovate achi-ziţionarea aceluiaşi imobil la un preţ de 544.500 euro”, arată verdictul pronunţat la Cluj.

Cristian Anghel îşi susţine nevinovăţia

Fostul primar din Baia Mare continuă să îşi susţină nevinovăţia. Cristian Anghel crede că nu are nici un fel de răspundere, pentru că achiziţia a fost aprobată de Consiliul Local. De altfel, avocatul său, Radu Ştef, care este decanul Baroului Maramureş, a formulat căi extraordinare de atac împotriva sentinţei. În data de 15 aprilie, Curtea de Apel Cluj va judeca o contestaţie în anulare cu care a fost atacată decizia de condamnare.

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

One United Properties, inclusă de Nicușor Dan în ”mafia imobiliară”, hărțuiește în instanță jurnaliști și ONG-uri

Compania One United Properties, fondată de foștii bancheri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, se remarcă în ultima vreme prin acționarea în judecată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă