15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialDaniel Day-Lewis, un solitar in jungla de la Hollywood

Daniel Day-Lewis, un solitar in jungla de la Hollywood

» Daniel Day-Lewis, proaspatul castigator al unui premiu BAFTA, este recunoscut ca unul dintre cei mai exigenti actori ai industriei de film. Marii regizori stau la usa lui pentru a-l convinge sa accepte roluri, dar in ultimii 10 ani a jucat doar in trei filme.  

» Prefera sa creeze pantofi sau sa lucreze in lemn decat sa apara in filme de categorie B. Are in vitrina o statueta Oscar, a trecut razant pe langa alte trei, dar este favorit la Premiile Academiei de Film Americane din acest an, pentru rolul din "There Will Be Blood".

Printre nenumaratele personalitati care populeaza marile ecrane si imaginarul colectiv al epocii, Daniel Day-Lewis face figura separata. Care e limita dintre sinceritate si poza nimeni nu poate sti cu siguranta. Cert e ca se afla intr-un moment fast al unei cariere pe care si-a construit-o avantajand calitatea si nu cantitatea. Dupa un premiu Oscar deja in vitrina, se indreapta spre un al doilea. A luat pentru "There Will Be Blood", recent, un premiu BAFTA si are toate sansele ca premiul de interpretare masculina la Berlin sa-i netezeasca drumul spre Oscarurile din 24 februarie.

Casatorit cu fiica lui Arthur Miller

S-a nascut intr-o familie buna, are o sora regizor de filme documentare, e casatorit acum cu Rebecca Miller, fiica dramaturgului Arthur Miller, face naveta intre Irlanda si Statele Unite si are doua pasapoarte, irlandez si britanic. Se declara un solitar, preocupat nu doar de viata, pe care o exploreaza prin intermediul rolurilor sale, dar si de experienta de zi cu zi. Daca Harrison Ford a fost tamplar inainte de a deveni actor, Daniel Day-Lewis a descoperit aceasta pasiune mai tarziu. De altfel, de multe ori lucreaza, alaturi de o echipa specializata, la decorurile filmelor in care joaca. La sfarsitul anilor ’90 s-a retras in Italia, unde a cochetat si cu meseria de pantofar. Se spune ca i-a dat lectii de actorie mesterului care, la randul sau, il invata sa faca pantofi. Cativa ani mai tarziu, mesterul obtine un rol la Commedia dell’Arte. Este, probabil, o modalitate de a fi cu ambele maini inlauntrul vietii, de a-si pastra sanatatea. Daniel Day-Lewis si-a inchinat speech-ul de la primirea premiului de interpretare acordat de Sindicatul Scenaristilor Americani memoriei lui Heath Ledger. Australianul murise la scurta vreme dupa ce interpretase un rol dificil, in filmul despre Bob Dylan "I’m Not There", care il consumase foarte mult, aducandu-i insomnii si stari depresive. Probabil ca Daniel Day-Lewis stie cat de mare e batalia pentru a-ti mentine in stare de functionare bateriile psihice. De aceea nu vrea sa cada in gura industriei americane de film.

Martin Scorsese abia l-a convins sa joace in "Gangs of New York"

Se spune ca Martin Scorsese a tras mult de el pana sa-l convinga sa lase la o parte ocupatiile de mestesugar din Irlanda pentru a trece Oceanul ca sa faca "Gangs of New York". Cu scoala facuta la Old Vic, Daniel Day-Lewis a devenit inca de la primele roluri o certitudine. In filmul lui Paul Thomas-Anderson "There Will Be Blood", el face un rol foarte dificil, avand multe secvente in care trebuie sa joace doua lucruri diferite in acelasi timp. Cea mai importanta secventa a filmului e poate aceea in care se supune convertirii si accepta botezul doar pentru a-i convinge pe ceilalti sa-l lase sa caute petrol pe terenul lor. Intre inger si demon, Daniel Day-Lewis a alergat de multe ori fara a simti plasa de salvare dedesubt. Acum, in jocul lui se simte siguranta celui care a descoperit cum stau lucrurile.

Ca actor, trebuie sa gasesti drum spre viata altcuiva, crede Daniel-Day Lewis

"Cand eram tanar", spunea el la un moment dat, "aveam ambitia de a ma implica in proiecte foarte importante pentru mine, care sa ma duca undeva, indiferent de consecinte. Dar inca de tanar m-a ingrijorat directia in care acest lucru m-ar fi putut duce. De fapt, esti incurajat, ti se spune ca trebuie sa-ti construiesti o cariera. Dar n-am cedat, nu era pentru mine. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-am dat seama de asta la timp, inainte sa fiu apasat de aceste anxietati". Care e secretul jocului sau atat de sigur si pe care si-l stapaneste de la a cadea in manierism? "Oamenii cred ca pregatirea pentru rol tine de un soi de autoflagelare. Sa stai inchis intr-o celula  sau imobilizat intr-un scaun cu rotile, sau ceva de genul asta. Dar de fapt e vorba de a gasi un drum spre viata altcuiva, care e misterioasa. si atunci, datoria si scopul meu principal sunt de a face ca acea viata misterioasa sa capete un sens pentru ceilalti." Daniel Day-Lewis incepe sa pregateasca un rol gandindu-se la el. Apoi incepe sa se documenteze. Imersiunea in lumea misterioasa a rolului nu se face fara a uita stiinta. Intr-o lume tot mai haotica, in care talentul, acolo unde e, se pierde in jungla de asfalt a unei industrii nebunesti – vezi sfarsitul tragic al lui Heath Ledger –, un mare actor cu picioarele pe pamant cum e Daniel Day-Lewis ne face sa credem ca se poate supravietui succesului.
Premii
»  Premiul Oscar pentru cel mai bun actor: "My Left Foot" (1989). Alte trei nominalizari la Oscar: "In the Name of the Father" (1993), "Gangs of New York" (2002) si "There Will Be Blood" (2007)
»  Trei premii BAFTA pentru cel mai bun actor: "My Left Foot" (1989), "Gangs of New York" (2002), "There Will Be Blood" (2007)
»  Globul de Aur pentru cel mai bun actor: "There Will Be Blood" (2007)

Biografie
Daniel Michael Day-Lewis s-a nascut in 1957 la Londra, intr-o familie de artisti. Tatal este cunoscutul poet englez al anilor ’60 Cecil Day-Lewis, iar bunicul din partea mamei – fondatorul studiourilor de film Ealing. La 13 ani, renunta la scoala si se dedica celor doua mari pasiuni ale sale: tamplaria si actoria. La 14 ani, isi face debutul in film cu rolul din "Sunday Bloody Sunday". Dupa o adolescenta zbuciumata, se inscrie la cursuri de arta la Bristol Old Vic School. Marea recunoastere internationala vine in 1989, o data cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul unui artist handicapat in filmul "My Left Foot". De atunci, a mai fost nominalizat de trei ori la Premiile Academiei Americane de Film. In ultimii 10 ani, a jucat doar in trei filme. Timp de sase ani, a avut o relatie cu actrita franceza Isabelle Adjani si au impreuna un copil. Acum este casatorit cu Rebecca Miller si au impreuna trei copii. Traieste in Irlanda, tara care i-a acordat cetatenia in 1993.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă