12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDanemarca, Belgia, Germania şi Suedia pregătesc expulzarea a sute de romi

Danemarca, Belgia, Germania şi Suedia pregătesc expulzarea a sute de romi

Oraşul Copenhaga a cerut asistenţă din partea guvernului danez pentru a deporta până la 400 de romi, în Belgia o caravană de 700 de romi a fost alungată din Flandra, Germania se pregăteşte să repatrieze mii de copii şi adolescenţi romi din Kosovo, scrie The Guardian, potrivit realitatea.net.

Cotidianul britanic spune că organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză UE că închide ochii la discriminarea etniei rome. Criticile, aminteşte publicaţia, au venit după decizia Franţei de a expulza imigranţi ilegali romi şi de a distruge sute de tabere.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului reproşează UE că nu a atacat adevăratele probleme care determină cea mai mare minoritate din Europa să emigreze, iar pe de altă parte că nu a sancţionat ţările membre pentru tratamentul aplicat romilor, prin care aceste ţări îşi încalcă propria legislaţie, dar şi pe cea europeană.

Amnesty International spune că UE ar trebui să sancţioneze ţările care au eşuat în mod persistent în a asigura respectarea drepturilor omului şi în cazul romilor. Printre cele mai aspre măsuri care pot fi aplicate – potrivit Cartei drepturilor fundamentale, care se aplică odată cu intrarea în vigoare, în 2009, a Tratatului de la Lisabona – se numără retragerea dreptului de vot sau chiar excluderea din Uniunea Europeană, reaminteşte Amnesty.

Suedia, de pildă, a expulzat romi încălcând propria legislaţie şi directivele europene. În Belgia, o caravană de 700 de romi a fost alungată din Flandra şi obligată să-şi stabilească tabăra în sud, în Wallonia francofonă. Italia, care în 2008 a declarat stare de urgenţă din cauza prezenţei romilor şi a îndepărtat mii de romi, în special către România şi Bulgaria, continuă şi în prezent să aplice această politică.

Germania este în curs de repatriere a mii de copii şi adolescenţi romi din Kosovo, în ciuda avertismentelor că aceştia vor fi discriminaţi, că vor trăi în condiţii mizerabile, că nu vor avea acces la educaţie sau că vor întâmpina probleme cu limba, pentru că mulţi dintre ei, născuţi în Germania, nu vorbesc sârba sau albaneza.

În ţările est-europene care sunt membre UE – Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria – există multe relatări despre discriminarea larg răspândită împotriva romilor, inclusiv despre atacuri fizice la adresa lor, scrie The Guardian.

Amnesty Internaţional acuză UE că închide ochii la ceea ce organizaţia numeşte “o încălcare gravă a drepturilor omului” în cazul romilor din Europa, estimaţi la circa 16 milioane, potrivit AI. “Există un program clar şi sistematic al guvernelor UE, care vizează romii”, spune Anneliese Baldaccini, avocat al Amnesty.

Centrul European pentru Drepturile Romilor, cu sediul la Budapesta, care monitorizează situaţia romilor din Europa, a cerut UE să fie “mai îndrăzneaţă” în a indica statelor membre “cerinţele clare ale directivei privind libertatea de mişcare”.

Sărăcia, discriminarea şi o serie de alte lucruri fac viaţa de neîndurat pentru romi în ţările lor de origine, arată directorul organizaţiei din Budapesta. “Am saluta o implicare puternică a UE în rezolvarea acestor probleme”, spune Robert Kushen.

Grupurile pentru drepturile omului au răspuns astfel Comisiei Europene care a insistat săptămâna aceasta că problema romilor este una individuală, a fiecărui stat membru. “În ceea ce priveşte romii şi posibilitatea de expulzare a lor, este o problemă individuală a statelor membre – în acest caz, Franţa – şi lor le revine decizia de aplicare a legii”, a declarat Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului pentru justiţie, Viviane Reding.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă