20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDaimler se retrage din industria aeronautică! Ultimele acţiuni vândute pentru 2,2 miliarde...

Daimler se retrage din industria aeronautică! Ultimele acţiuni vândute pentru 2,2 miliarde euro

Daimler AG, compania care deţine Mercedes-Benz, s-a retras din industria aeronautică europeană pentru a se concentra mai mult lupta cu BMW şi Audi. Ultimele sale acţiuni în cadrul EADS, companie care deţine Airbus, au fost vândute pentru 2,2 miliarde euro, după cum anunţă Bloomberg.

Daimler AG, membru fondator al gigantul european EADS (Compania Europeană pentru Aeronautică, Apărare şi Spaţiu), şi-a vândut ultimele 61,1 milioane de acţiuni, echivalentul a 7,5% din companie, pentru suma de 2,2 miliarde euro. O parte din aceste acţiuni, în valoare de 600 milioane euro au fost cumpărate chiar de EADS. 

Decizia nemţilor de a părăsi EADS vine după ce Grupul de media francez, Lagardere, a nunţat la începutul acestei luni că până în iulie va ceda ultimele sale 7,5 procente deţinute în acţionariatul EADS.

Daimler AG a deţinut 30% din EADS începând din anul 2000, momentul în care a fost fondată compania aerospaţială. De-a lungul timpului nemţii şi-au vândut acţiunile, ultima tranzacţie având loc în decembrie 2012, când Daimler AG a renunţat la jumătate din acţiunile pe care le mai avea, tot 7,5%.

Vezi şi FOTO NOUL Mercedes GLA Concept, crossoverul compact în premieră la Shanghai. Vezi cum arată!

Mercedes-Benz, avantajată de retragerea din EADS

Daimler vrea să se concentreze pe business-ul său principal, producţia de maşini, astfel că retragerea producătorului german din EADS nu este un lucru neaşteptat. Mercedes se află în momentul de faţă pe locul al treilea, după BMW şi Audi, după numărul de vânzări de maşini premium, astfel că mai mulţi bani pentru investiţii nu ar putea însemna decât un semn bun pentru Mercedes.

“Ar fi de preferat ca Daimler să investească banii obţinuţi în business-ul principal al companiei [n.r. Mercedes-Benz] sau să-i cheltuiască pe beneficii oferite acţionarilor sub formă de dividende,” declară un analist german pentru Bloomberg. Este foarte probabil ca aceşti bani să se ducă pe investiţii având în vedere că CEO-ul Daimler AG, Dieter Zetsche, anunţa la începutul acestui an că are un plan în valoare de 21 miliarde euro pentru relansarea brandului auto german. 

Tranzacţionarea celor 7,5% îi va aduce lui Daimler AG un profit operaţional pentru cel de-al doilea trimestru al anului de 2,7 miliarde euro, conform unui anunţ al companiei. Acţiunile Daimler AG au scăzut cu 1,5%, până la 38.89 euro/acţiune, în această dimineaţă, la bursa din Frankfurt.

Mercedes-Benz a înregistrat în primele trei luni ale lui 2013 vânzări de  324,898 unităţi, faţă de 369,500 ale Audi, respectiv 381,404 ale BMW. Dieter Zetsche spunea că Mercedes se va concentra în anii următori pe lărgirea flotei prin introducerea a nu mai puţin de 13 modele complet noi.

Compania Europeană pentru Aeronautică, Apărare şi Spaţiu a fost fondată în 2000 ca urmare a eforturilor depuse de principalele ţări europene cu afaceri în industria aeronautică de a crea o companie comună. Astfel Franţa, Anglia, Spania şi Germania şi-au unit forţele prin intermediul diferitor companii naţionale pentru a fonda EADS. În prezent gigantul din industria aeronautică deţine companii precum Airbus şi Eurocopter.

Vezi şi Mercedes-Benz va folosi motoare produse în România. Vezi ce model va avea motor de Sandero!

 

Cele mai citite

Perechea Monica Niculescu/Cristina Bucşa, în finala turneului de la Strasbourg

Perechea româno-spaniolă Monica Niculescu/Cristina Bucşa s-a calificat în finala probei de dublu a turneului WTA 500 de la Strasbourg, după ce a trecut în...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Perechea Monica Niculescu/Cristina Bucşa, în finala turneului de la Strasbourg

Perechea româno-spaniolă Monica Niculescu/Cristina Bucşa s-a calificat în finala probei de dublu a turneului WTA 500 de la Strasbourg, după ce a trecut în...
Ultima oră
Pe aceeași temă