14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCurtea Constituțională motivează respingerea numirii lui Marian Sârbu la ASF

Curtea Constituțională motivează respingerea numirii lui Marian Sârbu la ASF

Marian Sârbu nu are experiența necesară pentru funcția de prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, au arătat judecătorii Curţii Constituţionale a României în motivarea deciziei de declarare neconstituţională a numirii acestuia.

Conform CCR, în ciuda faptului că Marian Sârbu a fost ordonator principal de credite privind finanţele publice, această experienţa profesională nu se circumscrie condiţiilor prevăzute de lege. Astfel, experienţa sa profesională nu are relevanţă pentru numirea ca membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, susţin judecătorii Curţii.

"Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire" , menţionează CC, în motivarea publicată, joi, pe site-ul instituţiei, citat de Mediafax.

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, în 2 iulie, sesizarea legată de numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), stabilind că aceasta este neconstituţională.

Sesizarea legată de numirea lui Sârbu a fost făcută de PDL, care a reclamat că acesta nu ar avea experienţa de minimum nouă ani în domeniu, cerută de lege.

Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sârbu a fost votat, în 16 iunie, în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, întrunind 284 de opţiuni favorabile şi 52 "împotrivă", el urmând să preia funcţia deţinută de Daniel Dăianu.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă