32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCurăţenia de toamnă: rapid şi eficient

Curăţenia de toamnă: rapid şi eficient

Cei care doresc să aibă un cămin îngrijit, frumos şi confortabil, vor fi interesaţi de cele mai eficiente metode de curăţare şi întreţinere a casei. De cele mai multe ori accentul cade pe interior. Nu mai puţin important este însă şi exteriorul casei deoarece acesta creează prima şi poate cea mai puternică impresie.

Dacă locuiţi la casă, este timpul să aruncaţi o privire la exteriorul acesteia. Cu siguranţă veţi vedea că este necesară o curăţenie. Praful, păianjenii, frunzele şi alte murdării acumulate în timp nu fac decât să strice imaginea locuinţei. Geamurile, uşa, pereţii, trotuarul, aleile, mobilierul de grădină sunt doar câteva zone spre care trebuie să vă îndreptaţi atenţia. Dacă pentru geamuri, uşi şi tocurile acestora folosiţi aceleaşi metode şi soluţii ca pentru cele de interior, pereţii, trotuarul şi grădina impun folosirea de procedee şi unelte speciale.

Pereţii. Desigur că nu vă încântă să vedeţi insecte şi păianjeni pe pereţii casei. De ei veţi scăpa prin aspirarea lor şi cel puţin o perioadă nu veţi mai avea acest inconvenient. Dacă pereţii prezintă probleme speciale, cum ar fi pete de mucegai, le puteţi îndepărta prin folosiera unei soluţii speciale contra mucegaiului. Alte mur­dării, ca funinginea sau stropii de noroi, se curăţă prin stropirea cu apă. Pentru aceasta aveţi nevoie de un dispozitiv de apă care se găseşte în magazinele de ustensile casnice sau se poate închiria de la firmele de închirieri de echipamente. ­Vopseaua şi alte pete dificile pot fi îndepărtate folosind un spaclu sau o perie de sârmă.

Trotuarul şi aleile. Clasica mătură se poate înlocui cu un aparat de măturat sau aparat măturat-aspirat. Pentru un aspect mai evident de curat, este indicat ca aleile să fie spălate cu apă şi detergent. Nu uitaţi de zonele verzi! Gunoaiele nu au ce căuta în acest spaţiu menit să ofere o privelişte frumoasă. Pietrele decorative din curte le puteţi curăţa de praful depus cu aspiratorul şi apoi să le spălaţi.

Mobilierul. Acesta îşi poate pierde aspectul estetic din cauza condiţiilor climatice (temperaturi, ploaie), dar şi a atacurilor insectelor. Dacă deja a fost atacat de insecte xilofage, mobilierul (din răchită, pai, rafie etc.) se tratează prin badijonare cu un insecticid fungicid. Înainte de tratare, suprafaţa trebuie curăţată de orice fel de finisaj. Pentru a da mobilierului de grădină un aspect natural, foloseşte un lac incolor.

Interiorul locuinţei. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceţi înainte de a vă apuca de curăţenie este să vă informaţi cu privire la produsele de curăţare existente pe piaţă, la aparatele performante menite să rezolve problemele delicate ale murdăriei, la soluţiile practice şi eficiente de spălare a diverselor lucruri din casă (covoare, ţesături, perdele, broderii). Al doilea pas îl constituie alegerea acelor produse şi aparate care sunt cele mai potrivite nevoilor dvs. de curăţare.

Elimină praful. Una dintre cele mai minuţioase activităţi este îndepărtarea prafului de pe diverse suprafeţe. Acesta se depune oriunde, pe parchet, mobilier sau aparatele electronice şi electrocasnice, iar pe lângă inconvenientul de ordin estetic, poate afecta sănătatea familiei dumneavoastră. În timpul aspirării, cea mai mare parte rămâne în sacul aspiratorului. Însă acarienii şi praful fin (care nu se văd cu ochiul liber) nu sunt înlăturaţi în timpul curăţeniei, ci doar împrăştiaţi în încăpere prin ventilaţia aspiratorului. Astfel, după câteva minute de la aspirare, veţi observa că praful s-a aşezat din nou pe mobilă.

Particulele rămase în atmosferă ajung, prin respiraţie, în mucoasa nazală, iar apoi direct în plămâni. În cazul persoanelor alergice apar neplăceri majore, precum: migrene, ameţeli, iritabilitate, nervozitate, depresie, strănut, indigestie, dureri în piept, dificultăţi de respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi chiar boli astmatice.

Aşadar, decât să căutaţi tot felul de tratamente pentru vindecare, mai bine descoperiţi măsurile de eliminare a prafului! Printre cele mai eficiente este utilizarea aspiratorului cu filtru Hepa. Acesta garantează cea mai eficientă purificare a aerului, de 99,98% prin reţinerea particulelor de praf.

Aparate de curăţat. Printre cele mai rapide modalităţi de a realiza o curăţenie eficientă se numără aparatul de curăţat scame, aparatul de spălat-aspirat, curăţitorul cu aburi, robotul pentru curăţat, mătura electrică etc. Iată la ce pot fi utilizate!

Aparatele de curăţat scame. Vă enervează să vedeţi mereu scame pe haine şi aşternuturi? Aţi încercat să scăpaţi de ele scuturându-le în zadar? O modalitate simplă de curăţare este folosirea aparatului de curăţat scame, ce poate îndepărta scamele de pe ţesături, perne, haine, aşternuturi şi chiar covoare.

Aparatele de spălat-aspirat. Sunt extrem de utile pentru spaţiile cu foarte mult praf. Pe lângă capacitatea de aspirare, aceste aparate pot spăla pardoseli, mochete şi covoare.

Curăţitoarele cu aburi. Au multiple utilizări, putându-se folosi pentru: băi, WC-uri, suprafeţe dure, oglindă sau pe suprafaţa mobilei, în bucătării, holuri, obiecte din inox, zone placate cu gresie etc. Printr-o curăţare obişnuită, murdăria este îndepărtată doar la suprafaţă. Curăţarea cu abur se dovedeşte a fi extrem de eficientă întrucât îndepărtează cele mai mici particule de mizerie şi necesită efort minim. În plus, aburul nu lasă dungi sau urme de calcar. Curăţitoarele cu aburi se dovedesc a fi eficiente şi la curăţarea aragazului, mobilierului, ferestrelor, dar şi pentru îndepărtarea tapetului şi pentru curăţarea tapiţeriilor, a caloriferului. În felul acesta veţi fi scutiţi de frecarea manuală, obositoare şi consumatoare de timp.

Robotul pentru curăţat. Alegând această variantă, veţi putea folosi timpul pentru alte lucruri deoarece implicarea voastră este aproape minimă. Robotul curăţă diverse tipuri de pardoseală din locuinţă şi se poate deplasa uşor printre corpurile de mobilier, cabluri sau alte obiecte.

Mătura electrică. O soluţie eficientă de a curăţa rapid pardoseala din casă o reprezintă folosirea măturii electrice. Manevrarea necesită efort minim, iar capacităţile sale sunt cât se poate de motivante: poate pătrunde în toate colţurile casei, curăţă rapid praful, firimiturile, părul de animale etc. şi este uşor de întreţinut. Se poate utiliza pentru covoare, parchet, pavaje de piatră şi nu numai.

Casa mea: Deszăpezirea aleilor cu cablu radiant

Puteţi scăpa de zăpada de pe alei, trepte şi rampe de acces. Cablul ­radiant este un conductor special, protejat la agresiunea mediului în care va fi încorporat, care se încălzeşte atunci când este parcurs de curentul electric. De regulă, se dimensionează la 15-30 W/ml.

Acţionarea lui este prin rotirea comutatorului sau automată. Pentru montare se pune un material termoizolant (exemplu polistiren), ca să nu se piardă căldura în sol. Apoi se montează un suport (plasă de Buzău), pe care se va prinde cablul încălzitor. Se adaugă un strat de nisip de 2-3 cm (cât să acopere cablul), sau se poate ­turna direct aleea din ciment sau asfalt. Dacă deja aleea există, se întinde cablul radiant, apoi se mai toarnă un strat ­subţire de beton.

 

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă