14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum ventilaţi corect bucătăria

Cum ventilaţi corect bucătăria

Neglijată până de curând, ventilarea corectă a bucătăriilor a devenit astazi o necesitate. Pentru identificarea celor mai bune soluţii ne-am adresat unui specialist reputat în domeniul ventilării, dr. Ing. Teodor Teretean.

În timpul preparării mâncărurilor se produc poluanţi: aerolsoli (microparticule uşoare purtate de curenţii de aer prin locuinţa noastră) şi vapori graşi produşi fie de fierberea grăsimilor, fie de folosirea acestora la prăjeli.

Reamintim şi existenţa unui alt tip de aerosoli, fumul de ţigară. Un singur fum de ţigară, tras în piept şi expirat într-o încăpere, conţine aerosoli care “dispar” de la sine în doar…14 ore.

Cum şi cât ventilăm

Ventilarea se face cu hote de bucătărie, amplasate deasupra maşinilor de gătit, care permit evacuarea aerului viciat direct afară. Există o regulă ideală în privinţa alegerii mărimii fizice a unei hote: atât lungimea, cât şi lăţimea acesteia trebuie să depăşească cu 10 – 15 cm marginile maşinii de gătit deasupra căruia se aşază.

Folosind o hotă, drumul de la locul de producere a poluanţilor până la gura de captare (pentru evacuare) este minim, iar pe acest drum poluanţii nu au pe ce să se depună. Aşezarea la perete a hotei micşorează influenţa curenţilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenţi care deviază drumul poluanţilor spre hotă.

De exemplu, în cazul unei hote de 1 x 0,6 m, ampasată la perete, debitul de aer necesar pentru a fi evacuat este mai mic cu cca. 50% faţă de amplasarea aceleiaşi hote în mijlocul bucătăriei.

Ventilarea trebuie făcută cât mai economic, dar eficient. Este bine de luat în considerare două aspecte: mărimea aragazului şi mărimea bucătăriei. Nu tot ce se ridică din… cuptoare, cratiţe sau tigăi poate fi captat de hotă pe loc şi evacuate afară.

De exemplu, la ridicarea capacului de pe o tigaie, se ridică brusc o cantitate de vapori plus aerosoli care nu vor putea fi captaţi în totalitate, înregistrându-se şi scăpări pe lângă hotă. Acestea “călătoresc” prin tot aerul încăperii înainte de a fi recaptate şi evacuate în exterior. De aceea este bine să corelăm debitul hotei la volumul bucătăriei.

Compensarea cu aer proaspăt

O hotă care extrage aer dintr-o bucătărie, cu uşa şi ferestrele închise, nu va putea funcţiona aproape deloc. Se spune că ventilatorul hotei se învârteşte în gol, debitul de aer evacuat fiind ca şi nul. Trebuie asigurată deci compensarea aerului evacuat cu aer proaspăt din afară sau din altă încăpere.

Pentru instalaţiile mici din apartamente este suficientă deschiderea ferestrei, însă în acest caz iarna va pătrunde în bucătărie aer prea rece, iar vara, prea cald. Ca soluţie ar trebui o anumită aşezare a aragazului faţă de fereastră, astfel încât aerul din afară să fie adus cât mai aproape de hotă.

Cea mai bună soluţie (dar şi scumpă) este compensarea aerului evacuat cu o instalaţie specială de introducere în locuinţă a aerului proaspăt, filtrat, încălzit iarna şi răcit vara. În situaţia geamurilor termopan este recomandat ca acestea să fie dotate cu o deschidere batantă, care să dirijeze spre tavan o bună parte din aerul introdus pe aici.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă