18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialCum s-a decis „transplantul“ de acreditare la Spitalul „Sfânta Maria”. Șocant: ANT...

Cum s-a decis „transplantul“ de acreditare la Spitalul „Sfânta Maria”. Șocant: ANT consideră „detalii fără importanță” condițiile necorespunzătoare pentru transplant pulmonar. EXCLUSIV RL. Reacția Eurotransplant la scandalul dintre România și clinica AKH

Autorităţile medicale au susţinut brusc, ieri, că România poate face transplant pulmonar, deşi ani la rând acest lucru a fost imposibil din cauza condiţiilor deficitare pentru astfel de intervenţii chirurgicale.

Hotărârea a fost luată după o verificare de-o zi.

Comisia Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT) a decis că Spitalul „Sfânta Maria“ din București îndeplinește toate condițiile logistice pentru această procedură, în contextul în care pacienţii români nu mai sunt primiţi la Clinica AKH din Viena, iar acordul cu Eurotransplant nu a fost reînoit.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunţat că a primit concluzia ANT, dar și că a luat, în același timp, legătura cu profesorul Walter Klepetko de la centrul medical din Viena pentru continuarea programului de transplant pulmonar la renumita clinică austriacă. În paralel cu acest demers, el a menționat că, la inițiativa premierului Sorin Grindeanu, va discuta cu ministrul Sănătății din Austria pe tema transplantului pulmonar pentru pacienții români.

„În același timp, dl. profesor Radu Deac (directorul ANT – n.r.) va -solicita Agenției Eurotransplant prelungirea contractului. M-am angajat să -semnez chiar eu acest contract pentru că doresc ca pacienții noștri să aibă în continuare acces la tratament în străinătate’’, a mai spus demnitarul.

Vlad Vociulescu: „ANT minte“

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, crede că Agenția Natională de Transplant minte în continuare: „Ne spune că a vorbit cu Eurotransplant, dar de fapt nu a vorbit. S-a pierdut mailul pe drum. Sau poate s-a trimis ceva cu poştalionul. De ce nu suntem deja membri cu drepturi depline ai Eurotransplant, organizaţia din care fac parte ţări precum Germania, Austria, Belgia sau Olanda, deşi acest lucru le-ar fi permis paci-enţilor şi medicilor români să beneficieze de suportul tuturor centrelor de transplant din aceste ţări şi de accesul în regim de urgenţă la organe pentru pacienţii români? Răspunsul este foarte simplu: orice intrare voluntară într-o organizaţie presupune respectarea unor reguli”. 

Directorul ANT, dr. Radu Deac, se apără de acuzaţii invocând faptul că până şi în ultima zi a lunii martie putea fi reînnoit contractul cu Eurotransplant. Totodată, el a precizat pentru RL că va continua colaborarea cu Eurotransplant, şi asta pentru că în gama patologiilor pentru transplantul pulmonar sunt o mulţime de forme, unele mai grave, care nu pot fi operate în România, ci în centre de transplant cu experienţă. 

Acreditare pe repede înainte 

Directorul ANT a mai declarat pentru „România liberă“ că “sunt detalii fără importanţă” condiţiile necorespunzătoare pentru transplant pulmonar de la spitalul „Sf. Maria“ din Bucureşti reclamate de specialişti, precum lipsa unei secţii de pneumologie: “Comisia care a fost ieri (22 martie – n.r.) în vizită a concluzionat că există condiţiile menţinute care au fost aprobate anul trecut la acreditare.

În consecinţă, toate celelalte discuţii sunt fără subiect. Din acest moment ne interesează ca într-un timp cât mai scurt posibil să se facă transplant de plămâni în România şi ca această unitate care a progresat cel mai rapid în crearea condiţiilor, să-şi poată valida investiţiile şi efortul pe care l-a făcut în specializare”.  

Cu toate acestea, fostul deţinător al portofolilui de la Sănătate, Vlad Voiculescu, a precizat pentru RL că nu crede că la unitatea sanitară din Bucureşti ar fi dispărut peste noapte toate neregulile constatate de Inspectaţia sanitară de la sfârşitul anului trecut: “Dacă siguranţa pacienţilor este asigurată şi domnul ministru, care este chirurg, îşi asumă acest lucru, atunci să-i dea bătaie. Eu am îndoieli majore”.   

Eurotransplant acuză indolența părții române

Juliette van der Laan, directorul de comunicare al Eurotransplant, a declarat pentru „România liberă“ că organizaţia pe care o reprezintă şi-a oferit sprijinul dintotdeauna pentru ca România să poată să aibă un program național pentru transplantul pulmonar, astfel încât pacienţii români să se poată opera şi în ţara lor în viitor. În acest scop, o comisie condusă de preşedintele Eurotransplant s-a aflat de mai multe ori în România, oferind suport şi consultanţă. La momentul ultimei vizite, în noiembrie anul trecut, două spitale din Bucureşti doreau să obţină acreditarea pentru a începe operaţiile de transplant pulmonar.

“Echipa unuia dintre spitale a urmat o serie de cursuri de specializare în Belgia, iar cealaltă echipă a făcut training în Germania. Ministrul Sănătăţii de la acea vreme a solicitat un audit din partea Eurotransplant pentru cele două clinici, precum şi o serie de recomandări specifice. În acest context, o echipă de trei experţi independenţi (un chirurg, un pneuomolog şi un specialist ATI) au fost selectaţi de Eurotransplant pentru a face evaluarea, însă unul dintre spitale a refuzat primirea delegaţiei înainte de alegerile parlamentare din ţara dumneavoastră. De atunci, organizaţia noastră nu a mai fost contactată de autorităţile de la Bucureşti” – a precizat reprezentantul Eurotransplant. 

Van der Laan a mai spus pentru RL că, în acest moment, doi pacienţi români se află pe listele de aşteptare la Clinica AKH din Viena, care a decis însă unilateral să nu mai facă transplant pulmonar bolnavilor din România. Totodată, reprezentantul Eurotransplant a explicat şi contextul în care s-a produs blocajul în urma căruia românii sunt refuzaţi la Clinica AKH Viena: “Acordul de colaborare între autorităţile de la Bucureşti şi Eurotransplant în privinţa transplantului de plămâni va expira pe 31 martie, care a fost valabil timp de un an şi avea în vedere restabilirea balanţei negative a raportului donării de organe din anii anteriori, respectiv în perioada 2013-2016, când 16 pacienţi români au fost operaţi la Clinica AKH din Viena, dar nu a existat nici o ofertă de organe din partea României. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Judecătorii desființează a doua oară rechizitoriul din Dosarul Revoluției

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis că rechizitoriul din dosarul "Revoluţiei", în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine...

VIDEO. Fiica lui MM Stoica, îndrăgostită de un fost căpital de la FCSB. “Mie îmi plăcea de el”

Teodora Stoica, fiica lui MM Stoica (manager general al echipei de fotbal FCSB), a dezvăluit că în trecut a fost îndrăgostită de un fost...

Ciolacu, despre varianta Mircea Geoană, după ședința PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă