24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a ales şeful RAFO cu dosar penal

Cum s-a ales şeful RAFO cu dosar penal

Miroslav Dermendjiev, bulgarul de la conducerea RAFO Oneşti, este acuzat că ar fi interzis unei firme să cureţe reziduurile petroliere de la Rafinăria Dărmăneşti, producând un prejudiciu de circa 1,5 milioane de euro.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RAFO Oneşti, bulgarul Miroslav Dermendjiev, s-a ales cu dosar penal pentru că nu a permis reprezentanţilor unei firme să ridice reziduurile petroliere din interiorul Rafinăriei Dărmăneşti, controlată tot de el. Pe 11 iunie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti au decis, în dosarul deschis încă din 2007, că Dermendjiev a făcut abuz de încredere şi l-au trimis în faţa magistraţilor.

Avocatul bulgarului, fiul unui judecător de la Curtea Supremă

Mai interesant decât fondul procesului este faptul că mai multe persoane implicate în acest caz au legături de rudenie: unul dintre avocaţii bulgarului, Andrei Gherasim, este fiul unui magistrat influent de la Curtea Supremă – Traian Gherasim, iar jurista de la RAFO, Cristina Iamandi, este nepoata acestuia. Pe motiv că Judecătoria Moineşti este lipsită de obiectivitate în soluţionarea dosarului său penal, Miroslav Dermendjiev a cerut ICCJ strămutarea procesului la o instanţă din alt judeţ. Cererea va fi judecată la Secţia Penală a ICCJ, tocmai locul unde întâmplător sau nu activează judecătorul Traian Gherasim, tatăl propriului avocat.

„Domnul Dermendjiev a apelat la mine doar pentru redactarea unei cereri de strămutare a dosarului de la Judecătoria Moineşti. Cabinetul meu de avocatură nu acordă asistenţă în dosarul de la Moineşti, ci doar în cel de strămutare, şi numai pentru întocmirea cererii. Cum eu sunt incompatibil pentru a pleda la Secţia Penală, cererea de strămutare va fi susţinută în instanţă de un alt avocat”, ne-a declarat Andrei Gherasim. În raportul făcut însă de Tribunalul Bacău asupra dosarului în care este judecat Dermendjiev şi depus la dosarul de strămutare se arată că „Judecătoria Moineşti nu a încălcat normele procedurale”. Magistraţii de la Tribunalul Bacău nu au exprimat un punct de vedere în sensul strămutării sau nu a cauzei, lăsând acest lucru exclusiv la aprecierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„În calitate de administrator împuternicit, începând cu data de 07.04.2008, (…) împreună cu Ovidiu Muşat, a interzis în repetate rânduri accesul salariaţilor Interforce Tg. Ocna să pătrundă pe teritoriul Rafinăriei Dărmăneşti în vederea ridicării reziduurilor petroliere şi ecologizării batalelor, instalaţiilor şi căminului din cadrul rafinăriei, cauzând un prejudiciu de 6.889.294,94 lei, nerecuperat”, explică procurorii de la Moineşti. Peste 6,8 milioane de lei noi, adică în jur de 1,5-1,6 milioane de euro. Procesul în care preşedintele CA al RAFO Oneşti este judecat pentru acest prejudiciu va începe pe 20 septembrie la Moineşti, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va decide pe 1 septembrie ca dosarul să nu fie strămutat în alt judeţ, aşa cum a cerut avocatul lui Dermendjiev.

Cine este Dermendjiev

Miroslav Dermendjiev, cetăţean bulgar, era director general al SC Rafo Oneşti şi administrator împuternicit al Petrochemical Trading SRL, acţionarul majoritar al RAFO. El a venit în 2005 la rafinăria din Oneşti, după ce Balkan Petroleum, companie controlată de Marian Iancu, patronul de la Poli Timişoara, a vândut RAFO către Calder-A International, firma unor ruşi. Din august 2010 Dermendjiev a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al RAFO Oneşti.

Cele mai citite

Veste bună pentru Simona Halep! Va primi un wild card pentru un nou turneu: „Sperăm să fie acolo”

Tenismena română Simona Halep are un wild card pregătit pentru a putea să participe la ediția din acest an a turneului Iași Open, a...

Importanța alegerii lavoarelor și a bateriilor de calitate pentru baia unui restaurant

Selectarea lavoarelor și a bateriilor potrivite pentru un restaurant este o decizie care are un...

Italia nu vrea ca armele occidentale să fie folosite pe teritoriul Rusiei

Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În plus, italienii spun că nu vor trimite...
Ultima oră
Pe aceeași temă