15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum puteţi avea un interior „la modă"

Cum puteţi avea un interior „la modă”

Bineînţeles că ne interesează tendinţele şi să fim “la modă”, pe cât se poate. Aşa cum se obişnuieşte, târgurile  şi expoziţiile recunoscute, loc de întâlnire al designerilor, reprezintă şi un prilej pentru trasarea liniilor care vor guverna moda anului viitor.

Dar cum sunt mai multe târguri şi expoziţii, fiecare cu “personalitatea”, renumele şi specificul său, ne-am gândit să facem o trecere în revistă a celor mai importante, practic cele care dau tonul şi trasează tendinţele de viitor. Iar aici, vom lua în considerare, în primul rând, expoziţiile de la Milano şi Paris (foto), dar şi ceea ce prezice târgul Ambiente de la Frankfurt privitor la tendinţele în designul de interior pentru 2012. De asemenea, vom lua în considerare şi felul în care văd designerii de la noi aceste tendinţe, cum vor încerca să le aplice şi ce soluţii, culori, materiale, forme, decoraţiuni etc. vor propune anul viitor.

Trebuie să menţionăm faptul că unele dintre tendinţe se manifestă în oricare situaţie. Între acestea, pe prim-plan se situează interesul pentru ecologie, manifestat prin utilizarea de materiale naturale şi obiecte de casă şi accesorii durabile. Desigur, această temă este îmbrăţişată şi din cauza crizei care influenţează, la rândul său, stilurile şi moda. De aceea, de multe ori mixul, o altă tendinţă care se menţine, se manifestă prin asocierea dintre simplitate şi eleganţă.

Alte curente care au fost „în cărţi” în ­ultima perioadă, cum sunt influenţele etnice şi cele retro, se regăsesc parţial, fără a fi ­complet abandonate. Dacă dinspre Paris ­suflă o adiere care reaminteşte de aceste trenduri şi teme clasice ­reinterpretate, la ­Milano ruperea de trecut este mult ­accentuată, multe decoruri îmbrăcând o tentă minimalistă.

Ambiente: interioare mai colorate şi mai destinse

Analizând sute de produse aparţinând ultimelor colecţii care vor fi prezente la târgul Ambiente 2012 de la Frankfurt (unul dintre cele mai mari târguri de bunuri de larg consum din lume), designerii de la bora.herke.palmisano prevăd pentru anul viitor mai multă culoare, contraste pasionante precum şi o reducere la esenţial. Sunt evidenţiate patru tendinţe majore pentru anul viitor: romantic electric, o atitudine sobră, uşoară inocenţă şi modernitate radiantă. Acestea au în vedere atmosfera generală, dar şi detaliile privind decoraţiunile, culorile, materialele textile.  Ca şi notă comună un accent deosebit este pus pe lumină, aparatele, fie că este vorba de lămpi suspendate, lampadare sau aplice fiind extrem de variate. Materialele textile sunt în cea mai mare parte naturale, se poartă mai mult modelele cu dungi, nefiind date complet de o parte cele în carouri şi nici cele de inspiraţie etnică. Un accent deosebit este pus pe mobilierul multifuncţional. În tonuri puternice sau, din contră, pastelate, în abundenţă sau mai discret, verdele se regăseşte în multe propuneri.

Romantic electric se caracterizează prin folclor, tradiţii şi tehnici artizanale, însă prezentate într-o formă contemporană, inclusiv folosindu-se o uşoară tuşă de umor. Materialele naturale şi reciclate adoptă culori estivale eclatante ­(electrice), cum este cazul albastrului sau al verdelui irlandez. Se întâlnesc, de,asemenea, ­modele florale, în carouri sau cu păsări, precum şi broderii în stil parizian.

O atitudine sobră se referă la asocierea dintre elemente casual şi ­glamur, care oferă o atmosferă decontractată, bine adaptată vieţii cotidiene, nelipsind însă o ­importantă tuşă de extravaganţă. Lemnul preţios se combină cu metale ­strălucitoare, precum şi cu ţesături granulate (cum sunt cele de jeans), întâlnindu-se şi forme sculpturale. Tonurile sunt viguroase: bleumarin, negru grafit, gri afumat.

Universul uşoarei inocenţe este mult mai delicat, mai dulce, mai poetic. ­Lumina, foarte importantă în acest caz, asociată cu tonurile pastelate, creează o ­atmosferă ­eterică. Verdele în toate nuanţele care ornează porţelanul sau ceramica delicată, ­precum şi formele organice subliniază renunţarea la tot ce este ­spectaculos, integrând liber deviza minimalismului.

Ambianţa modernităţii radiante este marcată de tonuri viguroase cu ­culori şi modele care scot la iveală elemente retro, cum sunt cele din anii ’70. Tonuri ­intense, cum sunt galbenul, vineţiul şi fucsia, sunt deseori prezente pe ­suprafeţele obiectelor sau în motive grafice. Ca materiale, sunt folosite lemnul, metalul şi ­pielea naturală.

Un nou sens dat conceptului de confort, la Milano

Italienii şi târgul de la Milano sunt în prima linie privind inovaţia, iar designul este, din acest punct de vedere, o zonă extrem de largă pentru aplicaţii. Pentru 2012, bineînţeles că şi aici se manifestă grija continuă pentru mobilier durabil, conform trendului eco, esteticul fiind în prim-plan şi manifestându-se prin coerenţă, linii ferme ferme, perfect drepte, materiale lucioase. Finisajele sunt extrem de bine evidenţiate, materialele sunt naturale, înclinaţi este evidentă spre minimalism, acest fapt neînsemnând nicidecum lipsa glamourului, ci mai degrabă o nouă interpretare a conceptului de confort şi lux. Clasicul îşi găseşte şi el un loc, tendinţa este, însă pe decoruri moderne, minimaliste. 

Maison&Objet – Asociere între simplitate şi eleganţă

Şi la Paris, materialele naturale, fie că este vorba de lemn, piele, lână sau in, sunt pe larg folosite în decoruri, alături de modele inovative. Se poartă lemnul natur, duşumelele, dar şi accentele de eleganţă oferite de mobilier stil (reinterpretat), tapet, modele florale, candelabre. În ce priveşte culorile, sunt admise toate nuanţele de maro, precum şi cele de pământ. 


Mobilier din lemn masiv furniruit lucios

După părerea mea tendinţele majore pentru mobilier şi accesorii pentru casă pentru 2012 sunt date de târgul de la Milano. Desigur că între acestea se menţine înclinaţia către materiale naturale, în ceea ce priveşte mobilierul aceasta traducându-se prin lemnul masiv. Pentru anul care vine, francezii propun un mobilier din lemn masiv, folosindu-se culorile naturale ale lemnului. Uneori mobilierul este vopsit, patinat. De cealaltă parte, italienii aplică pe lemnul masiv furnir lucios, glossy, în diferite culori. Stilul propus este, de obicei, unul spre care se îndreaptă majoritatea tinerilor, şi anume, modern, minimalist, cu obiecte curate, frumoase, drepte, între care se poate intercala eventual şi o piesă chiar în stil baroc, ca accent. Deseori se propun decoruri albe în care apare şi turcoaz.

Designer: Cristina Busuioc –  tel.: 0722. 698.887, e-mail: cristina.busuioc@quadrodesign.ro

Combinaţii de catifea cu in precum şi tradiţionale

Cele patru direcţii pe care se bazează trendul anului 2012 în designul interior sunt axate pe    sobrietate, tradiţionalism, utilitate, naturaleţe.  Referitor la materialele care se folosesc în ambientări, ne întoarcem către cele practice, rezistente în timp şi funcţionale. Acest lucru, din cauza crizei mondiale, care a afectat întreagă lume, inclusiv pe marii producători de materie prima. Revin materialele în culori neutre, nu foarte costisitoare, care pot fi asortate oricărui stil şi nu implică înlocuirea lor într-un timp scurt.

 Apreciem că anul care vine va aduce îmbinarea stilurilor, materiale realizate manual, cu printuri şi modele naturale. Trendul 2012 se bazează pe combinaţii de catifea cu in precum şi cele care aduc cu stilul tradiţional. 

Designer: Cristina Pena – Destra Arte, tel.: 0729.522.411, e-mail: destraarte@clicknet.ro

Cele mai citite

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă