23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCum luptăm eficient contra punţilor termice

Cum luptăm eficient contra punţilor termice

Punţile termice sunt o sursă de inconfort şi de pierdere de energie. Pentru a preveni apariţia lor, mai multe sisteme de izolare vă stau la dispoziţie. De la susbsol la acoperiş, toată casa trebuie tratată.

Punţile termice se definesc ca zone care permit un schimb de căldură între interiorul şi exteriorul unei clădiri. Pentru eliminarea lor, casa trebuie bine izolată. Un material izolant este caracterizat de energia termică pe care o lasă să treacă între cele două medii (coeficientul de transfer termic).  Un material care izolează termic bine are un coeficient mic de transfer termic, nelăsând să treacă decât o cantitate mică de energie termică.

Localizarea punţilor termice

Punţile termice apar, în principal, pe suprafeţele pereţilor exteriori şi la îmbinările acestora. Balcoanele închise sunt, de asemenea, o sursă de formare a punţilor termice. Acestea apar însă şi la îmbinarea podelei cu pereţii exteriori, dacă o izolaţie periferică nu a fost prevăzută (în cazul izolării interioare) sau dacă izolaţia exterioară nu a fost realizată până la fundaţie. În cazul izolării interioare, pungile de aer rămase între stratul izolant şi pereţi, găurile date pentru fixarea sistemului izolant, proasta îmbinare între panourile izolante sunt toate surse pentru apariţia punţilor termice. În fine, acestea pot apărea şi la tocurile şi marginea ferestrelor.

Izolarea planşeului şi a acoperişului

Izolarea planşeului poate fi realizată pe interior sau/şi la mijloc. În primul caz, un strat continuu de izolaţie este aşezat pe structura portantă a planşeului, după care este acoperit cu un strat subţire de beton (şapă). În al doilea caz, se va folosi o tehnică de aplicare a unor panouri prefabricate pe structura portantă asigurată de grinzi, pe care se vor aşeza plăci de polistiren extrudat.

Izolarea acoperişului se realizează în principal cu vată minerală, cu o grosime de până la 20 cm, în straturi încrucişate. Pentru podurile nelocuite este recomandat ca pe planşeu să fie montate straturi din materiale termoizolante (vată minerală sau bazaltică, polostiren etc.).

Izolaţie interioară sau exterioară?

Cea mai bună soluţie pentru a evita punţile termice este izolaţia exterioară sau cel puţin alegerea unor pereţi care conţin elemente izolante. Izolarea exterioară trebuie realizată până la fundaţia casei. Marele său avantaj este că plasează pereţii portanţi la interior. Inerţia termică a construcţiei este astfel întărită. Însă izolaţia interioară este de departe cea mai frecvent întâlnită, cel puţin în cazul blocurilor de locuinte.

Această izolaţie, chiar performantă fiind, prezintă o slabă inerţie termică. Materialele folosite în acest caz sunt gips-cartonul, vata minerală şi polistirenul expandat. Pentru a limita stratul izolant la interior, beneficiind de aceleaşi performanţe, se poate folosi polistiren extrudat sau poliuretan.

Izolarea ferestrelor şi a uşilor exterioare

O fereastră şi o uşă cu bune performanţe termice reduc în mod considerabil pierderile de energie. Cele mai bune rezultate se obţin cu o fereastră cu dublu sau triplu vitraj, la care geamul exterior este separat de cel interior cu o baghetă-distanţier, iar între foile de sticlă este introdus un gaz greu. Acestea pot fi îmbunătăţite alegând un geam cu depunere LOW-E (low emissivity), care are proprietatea de a reflecta căldura în interior. 

Cele mai citite

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...

Există “probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”. Rusia își pregătește rachetele nucleare în Districtul Militar Sud, cel mai apropiat de România

Federația Rusă a început un exercițiu militar în Districtul Sud, aceasta fiind regiunea din Rusia care se întinde până la Marea Neagră și în...

“Vrei să fii soția mea?” TJ Miles și Francisca se căsătoresc

Francisca și TJ Miles s-au întors recent dintr-o vacanță de vis de două săptămâni. Artista a încântat fanii publicând prima imagine cu inelul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă