14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum au apărut cele mai URÂTE clădiri din Galați

FOTO. Cum au apărut cele mai URÂTE clădiri din Galați

Din cauza lipsei de profesionalism şi a corupţiei celor de care depinde urbanistica orașului, pe străzile Galațiului au apărut, în ultimii 10-15 ani, tot mai multe construcţii ciudate, unele chiar hidoase. Este, de fapt, o „manelizare” a peisajului urban, la care foștii primari, de până în 2012, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, au asistat impasibili.

Mai mulți investitori şi-au pus în practică idei trăsnite, fără ca nimeni să le tempereze elanul. Aşa a apărut, pe Faleză, „vaporul”, restaurantul ”Libertatea 2000”, o construcţie urâtă, masivă, diformă, care încearcă să copie silueta fostului iaht regal ”Luceafărul”, rebotezat ”Libertatea”, care era acostat la faleză, ca restaurant plutitor. După ce nava devenită simbolul Galațiului a făcut obiectul unei tranzacții anchetate penal și în 1999 a fost exportată în Anglia, un fost chelner de pe ”Libertatea” și-a investit economiile în construirea ”vaporului” de pe mal. Pentru că fusese

construită fără respectarea legii, în 2001 instanța a aprobat cererea primăriei, de demolare a clădirii, dar, milos din fire, fostul primar Dumitru Nicolae a renunțat la ideea demolării. Prin 2003, în apropierea Inelului de Rocadă, a apărut o clădire P+2 care are o arhitectură identică cu cea a unui castel din filmele cu Robin Hood. Este sediul unei firme de pază și securitate. Prin 2005, deranjat la rândul său de ceea ce îl puseseră să semneze cei de la Urbanism, primarul Dumitru Nicolae explica în ce fel va rezolva problema: „Las că-i pun un supermarket în faţă!”. Asta s-a și întâmplat în 2012. Mai nou, în cartierul Mazepa 1, vizavi de Şcoala nr. 28, a apărut o clădire ciudată despre care, din punct de vedere estetic, s-ar putea spune că are atât de multe forme încât e deformată. În dorinţa sa de a adăuga cât mai multe forme şi cât mai sofisticate, proiectantul a adăugat pe pereți mai multe statui, iar stâlpii gardului au forme care seamănă cu aceea a unui pisoar.

E bezna minții

Profesioniștilor în domeniu le este greu să accepte această sluțire a peisajului urban. Arhitectului Sergiu Porumboiu, preşedintele filialei Ordinului Arhitecţilor „Dunărea de Jos” din Galaţi, ne-a declarat că în cazul ”castelului lui Robin Hood” s-a găsit probabil un arhitect care să lucreze la comandă, făcând ce i-a cerut investitorul, iar despre ”vaporul” de pe malul Dunării spune că este „opera” celor de la Urbanism: „Eu văd apariţia acestui kitch ca pe o apariţie normală, în momentul în care cei care au stat pe scaunele din primărie au acceptat să se construiască orice şi oricum în Galaţi”, spune Porumboiu. În cazul clădirii de vizavi de Şcoala 28, care are acele forme de pisoare pe stâlpii gardului, Sergiu Porumboiu spune că nu poate fi opera unui arhitect, cel puţin nu a unuia care să îşi fi respectat profesiunea: „Aici este de groază, e bezna minţii. E făcută după «muşchii» unuia chinuit de artă. Nu ştiu ce meserie are, dar nu are autorizaţie de construire în care să arate aşa cum este. Nu are autorizaţie de construire pentru hidoşenia care se face acum, are autorizaţie pentru altceva. Nu am idee cine este arhitectul care a întocmit proiectul, dar în autorizaţia de construire nu era băgată bazaconia asta în dosar”, ne-a declarat dl Porumboiu. Cei din Primărie se fac că nu văd şi n-aud…

S-a încercat clarificarea situaţiei acestei clădiri la Primăria Galaţi, dar demersurile Ordinului Arhitecţilor au rămas fără răspuns: “Am făcut sesizare la primărie, chiar prin Ordinul Arhitecţilor şi nu ştiu de ce nu se demolează acea bazaconie sau, mă rog, să se ia nişte măsuri. Nu înţeleg.

Noi, gălăţenii, arhitecţii, omul de pe stradă, primăria, primarul, suntem spectatori, stăm şi ne uităm? Se întâmplă asta la noi, sub ochii noştri? (…) Dacă eşti defect şi îţi place o astfel de bazaconie, făţi-o ţie, în fundul curţii. De ce nu verifică nimeni? Chiar aşa, e un mare şmecher stăpânul acestei clădiri şi nu poate fi atins? Ne e frică, am devenit toţi nişte slugoi, nişte speriaţi? Îşi bate joc de noi oricine vrea?”, întreabă Porumboiu. Cei care conduc Galațiul, primarul și consilierii, nu au răspunsuri pentru astfel de întrebări și se fac că nu le aud. 

Kitch-ul urbanistic ”Libertatea 2000” rezistă în peisajul falezei de 15 ani.

La Galaţi asistăm la un vid decizional, instaurat nu numai din lipsa de profesionalism a celor de la Urbanism, ci şi din cauza corupţiei care a parazitat sistemul. Să ne amintim că fostul şef de la Urbanism, Silviu Vlasie, şi fostul arhitect-şef, Ioan Banaş, au fost condamnaţi la închisoare după ce au fost anchetaţi de DNA pentru fapte de corupţie. O altă cauză a apariţiilor clădirilor hidoase pe străzile Galaţiului este şi lipsa de profesionalism a unora dintre arhitecţi: „Aţi vrea să construiţi ceva şi puteţi face proiectul dacă sunteţi arhitect, dacă nu, trebuie să apelaţi la un arhitect, care să vă facă proiectul cu pricina.

Dacă acel arhitect acceptă aşa ceva, nu înseamnă că acel lucru pe care l-a făcut este frumos, ci că el nu este un profesionist. Lucrul acesta e valabil pentru toate meseriile. Mai mult de jumătate din posesorii de diplome într-o meserie sunt doar posesori de diplome. Mai puţin de jumătate sunt şi profesionişti”, spune Sergiu Porumboiu.

În opinia preşedintelui Ordinul Arhitecţilor „Dunărea de Jos” din Galaţi, o altă cauză a acestui haos urbanistic constă în faptul că nici Ordinul Arhitecţilor, nici arhitectul-şef nu au instrumentele legale pentru a interveni în stoparea aberaţiilor urbanistice: „Din păcate, nu avem instrumentele necesare, nici noi, Ordinul Arhitecţilor, nici instituţia arhitectului-şef din primărie. Nici măcar arhitecţii-şefi din marile oraşe nu au mijloacele legale ca să intervină împotriva «manelelor» din arhitectură. Şi neavând instrumentele legale nu putem face altceva decât să asistăm la ce se întâmplă, să ne uităm şi să ne facem cruce”.  

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă