21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReacția UE, după renunțarea Islandei la aderare

Reacția UE, după renunțarea Islandei la aderare

Ușa Uniunii Europene „rămâne deschisă” pentru Islanda, a cărei renunțare la aderare nu este un pas înapoi pentru blocul comunitar, a declarat, vineri, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic, potrivit Agerpres.

Citește și: Ponta cere comisarului UE Hogan sprijin pentru Programul de Dezvoltare Rurală

„Este prerogativa Islandei să ia o decizie liberă și suverană privind modul de a continua relația cu UE. Islanda rămâne un partener important pentru UE”, a menționat Maja Kocijancic.

În opinia Comisiei, aceasta nu afectează politica de extindere dusă de Uniune.

„Această politică a fost unul dintre cele mai mare succese ale UE și continuă să fie una dintre politicile europene cele mai stabile”, a apreciat Maja Kocijancic.

Citește și: Compania rusă Rosatom, acordul cu Ungaria este susţinut de către UE

„Forța de atracție a UE se măsoară pe continent și în lumea întreagă. Numeroase popoare și țări aspiră nu numai la aderarea la UE, dar de asemenea la valorile și drepturile de care se beneficiază în cadrul UE’”, a declarat un alt purtător de cuvânt, Margaritis Schinas.

Islanda a anunțat, joi, că își retrage candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană, la doi ani după venirea la putere a unui guvern eurosceptic de centru-dreapta care a promis să pună capăt acestui process, care a fost lansat în anul 2009.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...
Ultima oră
Pe aceeași temă