15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Buzăianu, mogulul energiei, baron al terenurilor de vânătoare

Cum a ajuns Buzăianu, mogulul energiei, baron al terenurilor de vânătoare

Asociaţiile de vânătoare controlate de oamenii de afaceri Bogdan Buzăianu, Gheorghe Sotir, Emanuel şi Cornel Dobronouţeanu şi Cornel Găină au închiriat zeci de mii de hectare în Delta Dunării la un preţ derizoriu, în unele cazuri pentru 2.000 de lei hectarul pe an. Autorităţile din Tulcea susţin că asociaţiile nu şi-au achitat integral nici măcar această chirie.

Administraţia Re­zer­­vaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea acuză şapte asociaţii ale vânătorilor din Bucureşti, Tulcea şi Constanţa că au prejudiciat bugetele celor două instituţii cu cel puţin trei milioane de euro prin neplata chiriei pentru cele 400.000 hectare de teren public pe care-l utilizează din 2003 pentru activităţi cinegetice. 

2.000 de lei pentru fonduri cinegetice de mii de hectare

Fondurile au fost concesionate în timpul ministeriatului lui Ilie Sâbu din guvernarea Adrian Năstase. Asociaţiile au obţinut dreptul de a administra, fără licitaţie, contra unor sume modice, toate cele 26 fonduri de vânătoare din Deltă, care însumează aproape întreaga suprafaţă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv 400.000 hectare. Întreaga operaţiune a fost coordonată de Inspectoratul  Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Buzău, care a executat Ordinul 62, din 2003, al ministrului de atunci al Agriculturii, Ilie Sârbu, şi a concesionat, fără licitaţie, cele 26 de fonduri de vânătoare din Deltă către AJVPS Tulcea, AJVPS Constanţa, AVPS Şoimii Bucureşti, AVPS Bradul Bucureşti, AVPS Diana Bucureşti şi AVPS Delta Club Bucureşti. În contractele de gestionare a fondurilor de vânătoare încheiate de inspectoratul din Buzău cu asociaţiile vânătorilor se precizează că închirierea s-a făcut pentru o perioadă de 10 ani, începând cu luna ianuarie 2003.

Cea mai şocantă prevedere vizează chiria: ea este cuprinsă între 20 şi 100 milioane de lei vechi (aproximativ 500-2500 euro), anual, pe hectar. Fondurile de vânătoare închiriate preferenţial au suprafeţe cuprinse între 5.600 hectare şi 26.000 de hectare. Cele 26 de fonduri cinegetice ocupă 311.993 hectare aflate în administrarea ARBDD, 71.000 hectare administrate de CJ Tulcea şi 9.000 hectare aflate in administrarea consiliilor locale. În articolul 9 din respectivele contracte se prevede că „50 la sută din chirie se va plăti în contul special pentru protecţia vânatului deschis la Ministerul Agriculturii, iar 50 la sută deţinătorului sau proprietarului terenurilor pe care este arondat fondul de vânătoare”.

Inspectoratul din Buzău nu a precizat însă în contractele respective cine sunt administratorii terenurilor care compun fondurile de vânătoare şi, din acest motiv, acestia nu ar fi încasat nici un leu chirie de la asociaţiile vânătorilor. “Am aflat recent de existenţa acestor contracte pe terenurile administrate de instituţia noastră, deşi anterior semnării contractelor, conform legii, trebuia să existe un contract similar cu CJ Tulcea, cu ARBDD şi cu  primăriile din Deltă pentru utilizarea terenurilor în scopuri cinegetice. Pentru că nu s-au încheiat astfel de contracte, vom  solicita asociaţiilor de vânători să plătească pentru şapte ani jumătate din cuantumul chiriei din contractele încheiate cu Inspectoratul Silvic Buzău pentru terenul utilizat. La sumele respective vom adăuga rata inflaţiei şi 0,12 la sută penalizări pentru fiecare zi de întârziere, cum scrie în contracte”, ne-a declarat Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea.

La rândul său, guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, vorbeste de „complicitatea dintre Inspectoratul de Regim Silvic şi Cinegetic Buzău şi asociaţiile vânătorilor, care a făcut posibilă încheierea acestor contracte fără acordul ARBDD şi al celorlaţi deţinători de teren din Deltă”. In replică, directorul AJVPS Tulcea, Marin Sultan,  care gestionează jumătate din fondurile de vânătoare din Deltă, spune că „ARBDD şi Consiliul Judeţean Tulcea au ştiut de existenţa acestor contracte”. „Dovada că ştiau este că, an de an, cele două instituţii ne-au emis autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor (CJ) şi de mediu (ARBDD)”, ne-a declarat acesta.

Beneficiari cu ştaif

Fondurile de vânătoare au fost concesionate de oameni de afaceri precum Bogdan Buzăianu şi Gheorghe Sotir, care deţin, prin Asociaţia de vânătoare „Şoimul”, cel mai mare fond cinegetic din Deltă, de fraţii Emanuel şi Cornel Dobronouţeanu, patronii asociaţiei de vânătoare Delta Club Bucureşti şi ai principalelor podgorii din Dobrogea, şi de influentul om de afaceri Cornel Găină, care administrează, prin intermediul Asociaţiei vânătorilor Bradul din Bucureşti, cel mai râvnit domeniu de vânătoare, cunoscut sub numele Uzlina. 

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă