16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCSM a suspendat din funcții doi procurori din Bicaz. Magistrații au folosit...

CSM a suspendat din funcții doi procurori din Bicaz. Magistrații au folosit ”expresii neadecvate”

Doi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz,  ihai Vlad Budăi şi Olteanu Daniela, au fost suspendaţi din funcţie pentru mai multe abateri disciplinare, între acestea numărându-se şi folosirea unor "expresii neadecvate" sau executarea cu rea-credinţă a profesiei.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că cei doi procurori, care sunt căsătoriţi, au fost suspendaţi de Secţia pentru procurori în materie disciplinară, până la soluţionarea unei acţiuni disciplinare aflată pe rolul IJ, informează Mediafax.

"În cadrul acestei acţiuni se fac verificări cu privire la mai multe abateri pe care le-au săvârşit cei doi. Este vorba despre nerespectarea interdicţiei de a se abţine, fiind un caz de incompatibilitate, nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor, utilizarea unor expresii neadecvate, exercitarea cu rea-credinţă a profesiei, dar şi despre atitudinile nedemne avute în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi", au precizat oficiali din IJ.

Astfel, cei doi procurori vor fi suspendaţi din funcţie până când inspectorii IJ vor finaliza redactarea raportului în cazul lor.

Aceasta nu este prima suspendare a lui Mihai Vlad Budăi. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost suspendat din funcţie de CSM pe o perioadă de trei luni, în luna ianuarie, după ce şi-a exercitat atribuţiile cu rea-credinţă, semnând corespondenţa în numele instituţiei la care lucrează, deşi nu era abilitat în acest sens.

"Procurorul a fost sancţionat pentru două săvârşirea a două abateri disciplinare. Una dintre ele este prevăzută de articolul 99 litera m), iar cealaltă de articolul 99 litera t). Practic, în cursul cercetării penale, el a infirmat mai multe acte primite de la prim-procuror şi a semnat corespondenţa în numele instituţiei, deşi nu era abilitat în acest sens", declarau, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, în şedinţa din 8 ianuarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Budăi.

El a fost sancţionat pentru "nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente" şi pentru "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Cele mai citite

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

Turcia, accesibilă numai cu buletinul, va fi destinația vedetă a verii

Paralela45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată...
Ultima oră
Pe aceeași temă