20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Coreea de Nord, pe punctul de a declanșa un război. Phenianul...

FOTO+VIDEO. Coreea de Nord, pe punctul de a declanșa un război. Phenianul amenință Statele Unite că le vor „devasta fără milă”, în cazul unui atac. Sâmbătă, nord-coreenii sărbătoresc 105 ani de la nașterea fondatorului țării, Kim Il-Sung

UPDATE 10.10: La aniversarea a 105 ani de la nașterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-Sung, nepotul său, dictatorul Kim Jong-Un a prezentat rachete cu rază lungă și rachete ce pot fi lansate de pe submarine, în conditiile in care un portavion american si grupul sau de lupta este pe drum spre regiune, scrie Reuters, sâmbătă dimineață. 

Rachetele par a fi principala temă a paradei uriașe, iar Kim Jong-Un supraveghează parada, făcându-și timp să-l salute pe comandantul Forțelor Strategice, care supraveghează arsenalul militar. 


Armata nord-coreeană a amenințat, vineri, că „va devasta fără milă” Statele Unite, în cazul în care Administrația Donald Trump va lansa un atac împotriva țării, informează Reuters, citat de Agerpres.

Într-un comunicat al armatei nord-coreene, citat de agenția oficială de presă de la Phenian, KCNA, este lansată o amenințare directă la adresa SUA: 
„Vom lansa cel mai dur și necruțător contraatac împotriva SUA și a forțelor care îi sunt vasale astfel ca agresorii să nu poată supraviețui", amenință armata Coreei de Nord.

La rândul său, Han Song Ryol, un oficial din cadrul Ministerului de Externe al Coreei de Nord, a avertizat că Phenianul ar putea lansa un atac preventiv pentru a bloca o eventuală agresiune americană „nebunească".

„Avem deja capacităţi de disuasiune nucleară şi în mod sigur nu vom asista pasiv la un atac american", a afirmat oficialul de la Phenian, potrivit Mediafax.

NBC: SUA, pregătite să lanseze un atac preventiv asupra Coreei de Nord

 Mai mulţi oficiali americani din serviciile de informaţii, citaţi de NBC News, au declarat, vineri, că Statele Unite sunt  pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale,  dacă autorităţile de la Washington vor fi convinse că Phenianul este pe punctul de a testa arme nucleare, potrivit News.ro.

Atacul preventiv al SUA ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren.

În aceste condiţii, mai mulţi oficiali americani au explicat că un eventual atac preventiv depinde, în primul rând, de consimţământul Guvernului sud-coreean. Sursele citate subliniază că Seului trebuie convins că acţiunea merită riscul.

Contactat de Reuters, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile privind un posibil atac preventiv, subliniind că este politica sa să nu discute operaţiuni viitoare „şi nici să speculeze public privind scenarii posibile”.

„Comandanţii iau în considerare întotdeauna o gamă completă de opţiuni pentru a ne apăra în faţa oricăror situaţii. Angajamentul nostru faţă de apărarea aliaţilor noştri, inclusiv Republica Coreea (de Sud – n.r.) şi Japonia, în faţa ameninţărilor potenţiale, rămâne puternic”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, într-un comunicat.

China face apel la dialog 

Anterior, șeful diplomației chineze, Wang Yi, avertiza că există riscul ca, în orice moment, să izbucnească un conflict între SUA și Coreea de Nord. Astfel, el a declarat că singura soluție este „dialogul”.

Totodată, ministrul chinez de Externe a mai afirmat, într-o conferinţă de presă organizată la Beijing, împreună cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault, că în dosarul nuclear nord-corean, „învingătorul nu va fi cel care are cele mai dure declaraţii sau care îşi arată cel mai mult muşchii”.

„Dacă va avea loc un război, rezultatul va fi o situaţie din care nimeni nu va ieşi învingător. Avem sentimentul că un conflict poate izbucni în orice moment. Cred că toate părţile implicate, trebuie să fie foarte vigilente faţă de această situaţie”, a mai spus Wang Yi.

Apelul  venit dinspre China, principalul aliat al regimului de la Phenian, survine după alerta generată de relatările că armata nord-coreeană va efectua cel de-al șaselea test nuclear. Imaginile captate din satelit sugerează că pregătirile nord-coreenilor pentru detonarea unei bombe atomice s-au încheiat. Potrivit experților, testul nuclear s-ar putea desfășura sâmbătă, zi care coincide cu sărbătoarea denumită „Ziua Soarelui”, aniversarea fondatorului țării, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un.

Regimul de la Phenian, care nu a confirmat și nici nu a infirmat informația privind testul nuclear, a criticat dur Washigntonul, susținând că SUA au adus peninsula coreeană „în pragul războiului”, prin desfășurarea în zonă a unei flotile ce cuprinde inclusiv un portavion.

Această demonstrație de forță ordonată de președintele Donald Trump survine însă după ultimele teste cu rachete efectuate de armata nord-coreeană, iar Washingtonul a avertizat Phenianul că SUA ar putea recurge la atacuri preventive în cazul în care Coreea de Nord nu renunță la dezvoltarea programului nuclear.

„Coreea de Nord este o problemă și ne vom ocupa de ea”, a spus Trump într-o declarație dată după ce SUA au lansat împotriva unui fief al grupării Statul Islamic în Afganistan.

La rândul său, premierul japonez, Shinzo Abe, și-a manifestat susținerea față de Trump și a avertizat că armata nord-coreeană ar putea lansa inclusiv rachete echipate cu arme chimice, făcând astfel o paralelă între regimul de la Damasc și cel de la Phenian.

Regimul comunist sărbătoreşte, sâmbătă, 105 ani de la naşterea fondatorul său, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider. Aceste ceremonii sunt adesea pretextul pentru desfăşurarea de forţe militare. Cei aproximativ 200 de jurnalişti străini prezenţi în capitala ţării comuniste au fost anunţaţi să se pregătească pentru ceva „mare şi important”, dar nu au primit detalii suplimentare.
 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă