15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCoplata – respinsă de români, susţinută de autorităţi

Coplata – respinsă de români, susţinută de autorităţi

Coplata va intra în vigoare de la 1 aprilie 2013 şi va fi achitată o singură dată la externare. Taxa a fost aprobată prin hotărâre de guvern, dar măsura nu are sprijinul populaţiei. Un sondaj de opinie arată că 68% din români resping ideea plăţii unei taxe de internare în spital.

 Coplata a fost aprobată prin hotărâre de guvern, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Pacienţii vor plăti o singură dată, la externare, o sumă între 5 şi 10 lei. Vor fi însă şi persoane exceptate de la plata acestei noi taxe, precum bolnavii cronic incluşi în programele naţionale, care au de stat în spital foarte multe zile pe an, apoi copiii până la 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei pe lună, persoanele cu handicap, dar şi pacienţii din categoria cazurilor de urgenţă. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a ţinut să sublinieze că noua taxă face parte din înţelegerile financiare al Ro­mâniei cu Fondul Monetar Internaţional. Nicolăescu a remarcat chiar că s-au făcut „eforturi imense” pentru ca această coplată să fie totuşi într-un cuantum cât mai mic. O întrebare la care nu s-a răspuns este: cât ar fi vrut FMI să plătească românii pentru spitalizare?

Românii resping coplata

Această ştire apare totuşi pe fundalul unui sondaj de opinie în care românii se exprimă, într-o proporţie covârşitoare, împotriva coplăţii. Este vorba despre studiul comandat de Institutul Aspen România şi realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resources. Cercetarea a fost realizată în perioada 1-12 februarie 2013, pe un eşantion de 3.268 de persoane din mediul urban, cu vârste între 20 şi 60 de ani. Astfel, 68% din cei chestionaţi au spus că sunt ­împotriva noii taxe plătite în spital.

Oamenii consideră că, deşi vor plăti aceşti bani, serviciile medicale nu vor fi mai bune. Pe de altă parte, 75% din români nu sunt de acord nici cu intenţia autorităţilor de a reduce numărul serviciilor medicale gratuite, bazate pe asigurările obligatorii de sănătate. Cât priveşte încrederea în diversele structuri medicale din România, SMURD este pe primul loc, cu 88%, în timp ce la mare distanţă – 75% – se află sistemul medical privat.

Grav este că numai 17% din români apreciază sistemul medical de stat, Casa Naţională de Sănătate se „bucură” de numai 12% din încrederea românilor, pentru ca, în mod apoteotic, tocmai Ministerul Sănătăţii să închidă clasamentul, cu 11%. Cât priveşte spitalele din România, potrivit aceluiaşi studiu, românii au indicat drept instituţii de elită ­Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul Militar Central şi Spitalul de Urgenţă Floreasca. O altă mare problemă în sistem este lipsa medicamentelor, mai ales e a celor pentru bolile cronice. Dintre cei care au declarat că suferă de boli cronice, 62% s-au plâns că, de la începutul acestui an, au găsit foarte rar în farmacii medicaţia prescrisă.

Chestionar de satisfacţie

Dacă se poate vorbi totuşi de o satisfacţie a pacienţilor, atunci trebuie amintit că spitalele publice din România vor intra ­într-o vastă operaţiune de audit, în primul rând cele care se află chiar în subordinea Ministerului Sănătăţii. Eugen Nicolăescu a anunţat că în spitale va fi introdus „chestionarul de satisfacţie”, pe care pacientii să-l completeze în mod anonim, indicând lucrurile bune, dar mai ales pe cele rele din fiecare spital în parte. 

Cele mai citite

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă