18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialCopilul tău vrea cont pe Facebook. E o idee bună?

Copilul tău vrea cont pe Facebook. E o idee bună?

Studii recente arată că adolescenţii care au conturi pe reţele de socializare pe care le accesează frecvent devin anxioşi, depresivi şi au rezultate mai slabe la şcoală. Psihologii spun că părinţii nu trebuie să refuze dorinţa copilului de a avea prieteni virtuali, dar că activitatea online trebuie limitată şi monitorizată.

 

Copiii şi adoles­cenţii care au cont pe reţelele de socializare şi care îl folosesc de mai multe ori pe zi riscă să dezvolte probleme de sănătate mintală, precum anxietate, depresie sau hiperactivitate, potrivit unor studii realizate din 2008 şi până anul acesta. În plus, rezultatele la şcoală ale acestor copii sunt mai slabe.

Unul dintre studii arată că dintr-un număr de aproape 280 de şcolari de vârstă mijlocie care utilizează frecvent reţeaua de socializare Facebook şi care nu au o rutină în planificarea activităţilor, majoritatea se opresc din efectuarea temelor odată la 15 minute, pentru a-şi verifica pagina de internet sau pentru a trimite un mesaj, ceea ce le afectează performanţa şcolară. „Deoarece creierul copiilor este în dezvoltare, aceştia au strategii diferite de procesare a informaţiei comparativ cu adolescenţii mai mari sau adulţii. Funcţiile cognitive executive aflate în dezvoltare adesea reprezintă un deficit pentru copii în ceea ce priveşte luarea de decizii, planificarea şi organizarea timpului sau identificarea consecinţelor pe termen lung”, explică Gyorgy Gaspar, psihoterapeut la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă din Bucureşti.

Cont pe Facebook la 10 ani

Studiul mai arată că peste 1.000 de părinţi au observat stări de tristeţe, îngrijorări şi dureri de stomac la copiii care petrec zilnic mai multe ore la calculator. Psihologul Gyorgy Gaspar explică fenomenul: „Copiii care stau mult timp în faţa calculatorului nu se mai expun în contextele reale. Ei se pot confrunta cu dificultăţi de menţinere a atenţiei dacă îşi fac temele în timp ce mai trag un ochi pe Facebook. Unii dintre ei pot ajunge chiar la depresie atunci când constată că anumite activităţi pe reţeaua de socializare nu sunt apreciate de cunoscuţi. Sunt dependenţi de reacţiile celorlalţi”.

Vârsta minimă recomandată la care un copil îşi poate face cont pe o reţea de socializare este de 10 ani. Timpul alocat prieteniilor virtuale nu trebuie să fie mai mare de o jumătate de oră pe zi şi asta după ce copilul şi-a terminat temele. De asemenea, copiii de până în clasa a V-a nu ar trebui să aibă calculator în cameră. Acesta ar trebui pus într-un loc vizibil, cum ar fi camera de zi, pentru ca părinţii să poată monitoriza activitatea copiilor. Dacă micuţii nu au împlinit 11 ani, părinţii ar trebui să cunoască parola de acces în cont. Recomandarea nu mai este valabilă şi pentru părinţii de adolescenţi, dar ei ar fi bine să le monitorizeze în continuare activitatea online. „Este important ca părinţii să acceseze din când în când contul de pe reţeaua de socializare a copilului lor şi să vadă ce se discută acolo. Copiii nu sunt capabili să evalueze corect riscurile la care se expun”, afirmă psihoterapeutul Alina Zevedei.

Pericol de pedofilie

Una dintre regulile cele mai importante pe care copiii trebuie să le înveţe atunci când îşi fac cont pe o reţea de socializare este să nu accepte prietenia persoanelor necunoscute, oricât ar părea acestea de amabile. Datele personale, precum şcoala la care învaţă sau adresa de acasă, ar trebui să rămână de asemenea confidenţiale. Setările trebuie astfel făcute încât profilul şi informaţiile postate să nu fie disponibile decât prietenilor. Atenţie mare şi la fotografiile postate, deoarece copiii se pot expune riscurilor de pedofilie. „Copilul trebuie să ştie că existe limite privind intimitatea. A pune tot felul de fotografii şi date intime despre el e ca şi cum ar umbla dezbrăcat pe stradă”, spune Alina Zevedei.

Studiile evidenţiază şi un element pozitiv al utilizării reţelelor sociale: dezvoltarea unei empatii virtuale faţă de prietenii online, abilităţi care ulterior pot fi aplicate şi în viaţa reală.  

Avantaje

Copiii care petrec mai mult timp pe Facebook dezvoltă o empatie virtuală faţă de prietenii online.

Îi ajută pe copiii mai puţin sociabili să înveţe să comunice cu ceilalţi.

Poate îmbunătăţi stima de sine.

Copiii sunt tentaţi să-şi facă prieteni cu preocupări comune.


Dezavantaje

Încurajează narcisismul.

Nu-i pregăteşte pe copii pentru viaţa reală.

Creează dependenţă.

Favorizează tulburările de atenţie.

Cauzează depresie, potrivit unui studiu realizat de American Academy of Pediatrics.


“Beneficiile care vin din sfera reţelelor de socializare nu pot fi controlate. Riscul de depresie este mare, la fel şi dependenţa de reacţia celorlalţi.”

Gyorgy Gaspar, psihoterapeut

Cele mai citite

Clasamentul WTA la zi. Simona Halep a urcat trei locuri fără să joace

Chiar dacă nu a jucat, Simona Halep a urcat trei poziții în clasamentul jucătoarelor profesioniste dat publicității astăzi de WTA. Fostul lider mondial ocupă...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă