17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialContrabanda cu ţigări a scăzut cu aproape 10% în mai, faţă de...

Contrabanda cu ţigări a scăzut cu aproape 10% în mai, faţă de ianuarie

Contrabanda cu ţigări reprezintă, deocamdată, peste un sfert din piaţa comerţului cu tutun, însă fenomenul a înregistrat o scădere cu zece procente, în luna mai, faţă de ianuarie 2010, se arată într-un studiu al Novel Research, potrivit Mediafax.

Nivelul consemnat în luna mai, conform specialiştilor Novel Research, a fost de 26,8 la sută, faţă de 36,2 la sută în ianuarie, se arată într-un comunicat de presă de joi.

Studiul acoperă toate regiunile ţării, prin interviuri cu aproape 2.500 de respondenţi şi confirmă panta descendentă pe care se află fenomenul de comerţ ilicit cu ţigări.

“Fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat într-un aport analizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Conform evaluărilor iniţiale pentru anul în curs, bugetul de stat ar putea fi privat de aproximativ un miliard de euro din cauza comerţului ilicit cu ţigarete, dacă nivelul contrabandei s-ar menţine la cota din ianuarie”, precizează sursa citată.

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în zona de vest, unde contrabanda a scăzut de la 55 la sută în luna martie, la 36 la sută în mai. În Bucureşti, descreşterea pentru aceeaşi perioadă a fost de 15,2 la sută. Moldova rămâne zona cea mai afectată de comerţul ilicit de ţigări, deşi volumul de produse de tutun ilegale s-a redus faţă de luna martie cu 12,3 la sută.

Pe de altă parte, Ucraina a devenit sursa numărul unu de produse de contrabandă, cantitatea provenită din această ţară crescând cu 3,9 la sută în ultimele două luni. O altă zonă în care contrabanda a crescut este sudul ţării, unde comerţul ilicit a câştigat patru la sută în aceeaşi perioadă. De asemenea, se înregistrează creşteri ale contrabandei cu produse din Serbia. Totuşi, media contrabandei pe primele cinci luni ale anului rămâne ridicată: 32 la sută.

“Măsurile operative luate până acum de autorităţi, în special de către Ministerul Finanţelor Publice si Ministerul Administraţiei şi Internelor, s-au dovedit eficiente în diminuarea fenomenului, dar e necesară sporirea presiunii asupra pieţei ilegale, în scopul de a îmbunătăţi colectarea de venituri la bugetul de stat şi de a stimula un mediu de afaceri stabil şi competitiv pentru industria de profil din România. În acest sens, salutăm modificările legislative preconizate prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, prin care va fi incriminată ca infracţiune deţinerea sau comercializarea ţigaretelor (peste limita de 10.000 bucăţi) pe teritoriul României, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător”, conchid autorii studiului.

Cele mai citite

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă