29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialConsul onorific al Romaniei: aderarea la UE va eroda identitatea nationala

Consul onorific al Romaniei: aderarea la UE va eroda identitatea nationala

Dan Dimancescu, consulul onorific al Romaniei la Boston, a declarat, potrivit unei corespondente publicate de ziarul The Harvard Crimson, ca tara noastra "este deosebit de vulnerabila, data fiind natura ei fragila" pe plan institutional. "Intrarea in UE va aduce o oarecare vitalizare, dar va calca in picioare, asemeni unui buldozer, identitatea culturala".
Domnul Dimancescu, absolvent al Harvard Business School, promotia 1976, este de parere ca pierderile culturale vor fi provocate, in mare parte, de modernizarea rapida. El s-a referit, in context, la proiectele imobiliare rezidentiale si de birouri, in care se investesc miliarde de dolari, si pe care le-a calificat drept "urate din punct de vedere cultural".
Consulul onorific mai crede ca, desi integrarea va deschide porti spre noi piete, ea va paraliza intreprinderile mici si va spori inegalitatile sociale: "Va trebui sa facem fata situatiei create de omorarea micilor intreprinderi"."Cresterea unor salarii va duce la tensiuni sociale. Cineva va incerca sa profite de situatie".
Consulul onorific Dimancescu mai crede ca in urma intrarii in tara, ca investitori, a unor mari corporatii, Romania "va cadea victima colonizarii prin capitaluri". El a dat exemplul hipermarket-urilor, ai caror proprietari sunt straini: "Profiturile (acestora)ies din tara. Pastrarea banilor in tara este extrem de greu de realizat. Poate ca situatie se va inrautati, dupa aderarea Romaniei".
Dezbaterea in cadrul careia a facut aceste afirmatii consulul onorific al tarii noastre la Boston a avut loc vineri, intr-o sala a prestigioasei universitati Harvard, in organizarea Harvard Romanian Association si Harvard Bulgarian Club. La problemele Bulgariei in prag de aderare europeana s-a referit consulul onorific la Boston al vecinei noastre de la sud.

Cele mai citite

Procesiune romano-catolică pe străzile Capitalei

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a anunțat că duminică, 2 iunie 2024, va organiza procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei.  Cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele...

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...

Deciziile adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară

În cadrul ședinţei de ieri, 30 mai 2024, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat mai multe măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare...
Ultima oră
Pe aceeași temă