20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialConstanţa: începe eutanasierea câinilor fără stăpân

Constanţa: începe eutanasierea câinilor fără stăpân

Primăria Constanţa va aduna câinii fără stăpân de pe străzi şi îi va eutanasia, dacă nu se găsesc persoane care să îi adopte. Primarul Radu Mazăre a anunţat, miercuri, că de acest lucru se va ocupa o firmă specializată, cu care autorităţile locale vor semna un contract nou, valabil de anul viitor. ”Probabil o să o începem să o aplicăm de la 1 ianuarie, pe bugetul anului viitor. Am discutat ca să găsim bani pentru aşa ceva. O să ne apucăm să facem o nouă licitaţie care să fie exact în concordanţă cu legea, cu prins, cu ţinut două săptămâni, cu eutanasiat şi aşa mai departe, şi să anu avem discuţii că de ce am prelungit contractul actual. Facem o licitaţie, ne apucăm de licitaţie acum, taman bine în trei-patru luni de zile se finalizează licitaţia, contestaţii, apoi de la anul am bugetat-o şi încep să o execute în conformitate cu legea”, spune Mazăre. Acesta spune că a făcut un calcul şi că va dura circa un an şi jumătate pentru a aduna maidanezii de pe străzi.

”Cazarea” lor costă 100 de euro pentru două săptămâni

Primarul a spus că s-a gândit şi la posibilitatea de a ţine câinii mai mult timp în adăpost, dar acest lucru este prea scump. ”Mă gândeam că trebuie să alocăm 100 de euro de câine, pe nişte calcule preliminare, cu prinsul. Să vedem cum îi prinde dacă aleargă după ei cu laţul, dacă e cu tranchilizant… În orice caz o să găsim bani ca să aplicăm această lege. La 100 euro pe două săptpmâ, pe o lună de zile ca să adăpostesc un câine ar însemna 200 de euro. Sunt pensionari şi o groază de lume, 200 mi se pare că e pe undeva venitul mediu, să fim serioşi mai bine iau banii ăştia şi îi dau oamenilor”, a spus primarul.

”Când  mâncăm miei nu mai avem nicio problemă”

Mazăre le-a răspuns şi iubitorilor de animale care nu sunt de acord cu eutanasierea. ”Mie nu-mi plac fariseii. Ştiu că ne plac animalele, ştiu că ţi-e milă de el, că nu e normal să-l omori, că avem suflet, dar când mâncăm mieii ăia care se uită cu privirea blândă la noi nu mai avem nicio problemă.  Umplem maţul, stăm cu el în sus şi gâfâim şi pe ăia i-am omorât şi nu mai avem nicio mustrare de conştiinţă. Avem probleme de conştiinţă numai cu câinii, nu e în regulă”, a spus acesta.

Estimare: circa 20.000 de câini

Nimeni nu ştie cu exactitate câţi câini fără stăpân sunt în municipiul Constanţa. O estimare a făcut viceprimarul Gabriel Stan, iar aceasta s-a bazat pe numărarea câinilor prezenţi pe un kilometru pătrat şi apoi pe înmulţirea numărului cu suprafaţa totală a domeniului public. A reieşit că sunt circa 10.000 în tot oraşul. Nu intră însă, în acest număr, platformele industriale şi portul Constanţa. Este extrem de probabil ca, în realitate, numărul maidanezilor să fie de circa 20.000 în municipiu, cifră avansată de altfel, anii trecuţi, chiar de Radu Mazăre. Dacă este aşa, Constanţa este probabil oraşul cu cei mai mulţi maidanezi pe cap de locuitor din România, ţinând cont că populaţia municipiului nu depăşeşte 270.000 de persoane. Spre comparaţie, Bucureştiul, cu două milioane de locuitori, are ”numai” între 60.000 şi 100.000 de câini fără stăpân.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă